lördag 26 juni 2010

Vimmerby, kommunen som måste få ett mål

Moderaternas valplattform i Vimmerby, del 13:

När var och en gör sitt brukar det bli bra.
Men förutsättningen är att man då i gruppen varit överens om vad som ska göras, delat upp arbetet och tagit var sin del var för att sedan producera en helhet.

När var och en gör sitt, utan att man känner målet, blir det aldrig bra.
Så är det tyvärr i Vimmerby kommun. Kommunen som saknar vision och målsättning.
Vandringshistorien om hur USA vann kapplöpningen, mot dåvarande Sovjetunionen, om att ha första människan på månen ger en fingervisning hur viktigt det är att kommunicera målsättningen för att få ett effektivt arbete.
John Kennedy tyckte man jobbade sakta på Cape Carneveral, den nya basen för rymdskeppen.
Han frågade en catepillarförare om vad han uträttade för arbete. Föraren svarade att han jämnade marken för att här skulle bli asfalt.
Kennedy frågade om han visste vad han var med och byggde.
- Nej, svarade mannen, det vet jag inte. Bara att det kommer en asfaltläggare efter mig.
Varpå Kennedy samlade alla som jobbade med projektet, förklarade att det skulle bli ett centrum för rymdskeppen och att deras arbete skulle bidra till att USA skulle få första människan på månen. Före Sovjet.
Nu visste alla vad deras arbete skulle leda till. Arbetet blev effektivare och snabbare, tidsplanerna hölls och - ja, USA vann kampen.
När det var klart jublade alla och alla visste precis att deras bidrag var mycket viktigt för helheten.

I Vimmerby kommun finns ingen som berättar var vi ska för det är ingen som vet. Ingen har heller en åtgärd, förutom moderaterna. Inget parti har en plan för ett visionsarbete, utom moderaterna.
Vimmerby är en kommun som kommit på efterkälken (snällt sagt); inte uppdaterad, inte modern, inte kommunikativ, inte byggd på arbetsglädje och inte effektiv. Gammalmodig helt enkelt och trångsynt misstänksam mot nymodigheter.
Låter det hårt?
Sedan jag gick in i politiken står detta tydligare än någonsin. Jag hoppas väldigt mycket på de nya förmågorna i de olika partierna. Och framförallt på alla nya, många av dem i moderaterna.

Vimmerby är som en barkbåt på en flod; vi flyter med och tar strömmen oss till höger flyter vi till höger och står en sten i vägen fastnar vi där, skrikande och hojtande.
Vimmerby behöver ett framtidsmål som kan vägleda ett antal rorsmän och kvinnor, som alla styr åt samma håll och på samma sätt. Då kan vi i god tid väja för hindren, inte stanna vid stenarna utan snabbt ta oss från nivå till nivå.
Inga lokala politiker, förutom moderaterna, pratar om detta. För det möttes man av fnysningar i fullmäktige när man sist sa nej till finansiering av Destinationsarbetet, före att man tog en vision om framtiden.
Jag hoppas att ni väljare ser vikten av visioner och målsättningar och väljer moderaternas valsedel i höstens val till fullmäktige.
Vill ni ha en tydligare, bättre framtid för vårt Vimmerby är det ett måste att vi moderater får fler platser.

Så här skriver moderaterna i sin valplattform om administrationen:

DEMOKRATI OCH
ADMINISTRATION
- Moderaterna stöder den organisationsförändring av den demokratiska politiska beslutsprocessen i kommunen, som ska ske 2011. Den innebär ett ökat inflytande för kommunfullmäktige och att medborgarnas inflytande genom föreningsliv, ideella organisationer, intressegrupper etc. får möjlighet att påverka i kommunfullmäktiges olika beredningar. Förändringen stärker kommunfullmäktige som kommunens högst beslutande församling.
- Administrativa rutiner och hantering ska effektiviseras bland annat genom att samverka med andra kommuner, Vimmerby kan köpa eller sälja administration av/till grannkommuner i vissa delar. Vi föreslår en genomlysning av en utomstående granskare som kommer med förslag hur stort sparande som kan ske.
- Samverkan mellan förvaltningarna i stadshuset måste öka, effektiviteten måste bli bättre liksom den interna kommunikationen. Administrationen måste förses med rätt verktyg för att kunna svara upp mot dagens krav på snabbhet i rapportering, modern ärendehantering, etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar