söndag 27 juni 2010

Biogas från Vimmerbys restauranger?

Kan man sätta avfallskvarnar med tillhörande tankar till restauranger och storhushållskök i Vimmerby?
I så fall skulel det bli ett stort bidrag till biogasproduktionen.
På Bosön på Lidingö har restaurangen installerat avfallskvarn och tank för cirka 200.000 kronor och man tror det kommer att betala sig med lägre avfallsavgifter.
I tanken rörs det malda köksavfallet ut och tanken töms av en pumpbil, som kör avfallet till en rötgaskammare vid reningsverket. Där blir köksavfallet biogas (metan och koldioxid), det mest miljövänliga bränslet till fordon som finns just nu.
På Bosön har man bufféservering och det ger särskilt mycket avfall från gästernas tallrikar. Samma är det på skolor, servicehus, dagis och andra omsorgsenheter där mat serveras som buffé.
I Sverige är det drygt 140 kommuner som samlar in matavfall, nästan hälften alltså.
20 av dessa tar in avfall också från restauranger och storkök.
Ytterligare 90 kommuner planerar attr göra detsamma enligt Avfall Sverige. Naturvårdsverket har som mål att minst 35 procent av matavfallet från hushåll, storkök och restauranger ska återvinnas, senast till årsskiftet.
I Vimmerbys politiska värld är det främst Ingela Nilsson-Nachtwei (c) som propagerat för biogasen, då hon vill att det skapas en biogasmack i Vimmerby. Hon brinner för frågan och är påläst.
Från moderat sida stöder vi förslaget om en biogasmack men vill självklart att en marknadsaktör ska investera. Finns väl den etablerad kan exempelvis kommunen byta in sina fordon till biogasbilar och jag tror många företag gör detsamma.
När nu Vimmerby Energi- och Miljö tagit över VA-avdelningen så hamnar naturligtvis biogasfrågan hos dom. Och jag känner stort förtroende för det bolaget av nån anledning, de verkar ha ordning och reda i sina räkenskaper och sina kundkontakter.
Därför tror jag att frågan hör hemma där och att det är där vi kan se en biogassatsning i framtiden. Personligen är jag beredd att stödja det arbetet, men vill helst att marknadens aktörer ska agera och att eventuella stimulanser ska komma frånm staten och inte från kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar