torsdag 24 juni 2010

En miljard till välfärden

Det går att få rätsida på Vimmerby kommuns ekonomiska problem.
När året börjar finns det 1 miljard kronor budgeterat på intäktssidan, fördelat på cirka 750 miljoner kronor i skatter och 250 miljoner kronor i avgifter.
Under två år tidigare har detta inte räckt.
Nu är man inne på tredje året och prognosticerar fortsatt underskott.Men det går att vända upp ekonomin till plus inom ett par år!
För oss moderater är målsättningen till och med att kunna återställa skatten med 40 öre.Det recept jag själv förespråkar är bland annat följande:
- Trohet mot budget. Inga övertrasseringar ska tillåtas, allt ska budgeteras.- När budgeterade pengar är slut så är dom slut. Det betyder att övrigt får köa till nästa års budget.
- Inga tilläggsanslag mitt i budgetår, förutom oförutsett.
- Delvis gemensam förvaltning med Västervik, Kinda och Hultsfreds kommuner.
- Minskat antal administrativa tjänster, som ska följa minskad efterfrågan. Exempelvis om antalet elever minskar, minskar också antalet administratörer i skolan, inklusive rektorer.
- Inga omplaceringar av tjänster och tillsättning av vakanser endast i vård, skola och omsorg.- Komplettering av alternativa driftsformer, fler välfärdsjobb ut till företagen så kostnader hålls rörliga.
- Förhandlingskonsulter/experter anlitas i alla förhandlingar som rör avtal med näringslivet och fackliga organisationer. Arbetskamrater i stadshuset ska inte förhandla mot varandra. Vi ska tillförsäkra kommunen om bästa möjliga avtal.
Sedan måsate vi också gasa på! Det lokala näringslivet ska få sina frågor belysta och tillsammans ska vi göra kommunen attraktiv. Det kräver en aktiv och kommunikativ politisk ledning, en bra kommunal näringslivsorganisation och ett smidigt pedagogiskt handlag hos kommunens tjänstemän gentemot näringsliv och befolkning.

1 kommentar:

  1. LÄS! http://hogbergstankar.blogspot.com/2010/06/privatiseringen-i-vimmerby-kostar.html

    SvaraRadera