torsdag 17 juni 2010

Ska kommunen betala 20.000 för en blogg som är gratis?

När Vimmerby kommun ska upphandla webb-tjänster till sin hemsida redovisar utredningen (stadskansliet förmodligen) följande kostnader:
Bloggfunktion 20.000 kronor.
Härmed meddelas att den blogg du just nu läser är gratis. Bloggprogram kostar ingenting. Den som ska hjälpa Vimmerby kommun med detta och vill ha 20.000 kronor kan få konkurrens direkt här och nu. Jag tar bara 19.900 kronor. Tar jag bort en hundring för den tid det tar att gå in på nätet, så har jag 19.800 i vinst. Bästa affär jag gjort i så fall...

Man tar också upp pengar till Google Translate - översättningsverktyg. Undrar om inte det också är gratis?
Google Analytics tar man också upp. Den kostar en spottstyver för 5 miljoner träffar. Vimmerby kommun har långt dit.
Väderfunktion - den är också gratis, denna bloggs väder kostar noll kronor och sträcker sig 10 dagar fram i tiden.

I stort sett visar hela denna upphandling att Vimmerby kommun inte ska ha en egen IT- eller hemsidesstab. Istället ska vi anställa en enda person, en expert, som vet vad han/hon köper och som kan ta in rätt experter. Lägg allt utanför stadshuset och bli en bra beställare. Det blir billigare för kommunen och bättre produkt.

Och nej, det är ingen lokal firma som lämnat kostnadsförslag vad jag förstår. Känn inte igen firmanamnet i vilket fall.

4 kommentarer:

  1. Kan hålla med dig till en del men jag tror att det kostar om det är företag eller myndigheter som använder dessa tjänster. Det brukar var så och då kan det uppstå en kostnad. Att som du och jag använda dessa funktioner är fritt men...

    SvaraRadera
  2. Man löser det enkelt genom att starta upp en gratis blogg och länka från sin hemsida. Som Kjell-Åke Hansson på Näs gjort exempelvis. Kostnadsfritt förmodar jag.

    SvaraRadera
  3. Projektet ”Medborgaranpassad webbplats” 2010 har sin grund i ett beslut från kommunfullmäktige och syftar till att göra Vimmerby kommuns hemsida mer användarvänlig. Att göra en webbplats mer tillgänglig handlar bland annat om att använda ett enhetligt språk och att bygga upp en struktur som är anpassad efter de frågor besökare söker svar på. Det handlar också om att ge större möjligheter till interaktion, till exempel via en bloggfunktion.

    Det är helt rätt att Vimmerby kommun har valt ett antal funktioner som är gratis att använda: Bloggfunktionen, Google Translate, Google Analytics och den valda väderfunktionen, som även den är hämtad från Google. Och vi har medvetet valt dessa funktioner för att hålla kostnaderna nere.

    Vimmerby kommun använder sig av ett publiceringsverktyg som heter EpiServer. Kostnaden för bloggfunktionen, 20 000 kronor, är ren konsulttid. Det vill säga den tid det tar för att programmera sidtypen och få den implementerad på Vimmerby kommuns webbplats enligt vår grafiska profil. Detta att jämföra med en anställd expert som i sin tur får ta in rätt experter för implementering.

    Notera också att kommunstyrelsens arbetsutskott valde bort bloggfunktionen.

    Ansvaret att driva projekt ”Medborgaranpassad webb” tilldelades kansliavdelningen. Du får mycket gärna ta en kontakt med oss ifall du har fler frågor kring det arbete som rör vårt arbete i allmänhet och webbprojektet i synnerhet.

    Therese Jigsved, kanslichef
    Lina Edoff, informatör
    Magnus Karlsson, webbansvarig

    SvaraRadera
  4. Tack till Therese, Lina och Magnus för info. Den information ni ger här - samt ytterligare - hade varit bra att ge till politikerna redan i beslutsunderlaget. I det underlag jag läste på gruppmötet fanns detta inte med, däremot att arbetsuitskottet valde bort bloggen.
    Men tar man som ni gjorde upp bloggen under ett avsnitt där man redovisar kostnader bör man anmärkt att den varit gratis. Det beslutsunderlag ni presenterade hade inte räckt för mig, kan jag säga. Det behövs vara mer specificerat.
    Alla tjänstemän, som är experter, bör beakta att det är lekmän (politiker) i ämnet som fattar beslut. Det ställer krav på ett beslutsunderlag som är både detaljerat och pedagogiskt utformat. Om man ska ha 120.000 kronor och man radar upp 60% innehåll som är gratis, mixat med 40% som kostar pengar, får man räkna med att det ifrågasätts.
    I övrigt är nog alla överens om att hemsidan bör dateras upp.

    SvaraRadera