lördag 12 juni 2010

Vi sitter alla i samma glesbygd

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 11


För mig ter sig debatten om glesbygden, landsortsskolorna och "utarmningen" konstig. Vi är ju glesbygd hela kommunen! Vi lider under samma ok alla som bor i Vimmerby kommun; utflyttning, minskade resurser, brist på kompetens, brist på högskolejobb, brist på högskolefolk, brist på...
Jag kan mycket lätt sätta mig in i hur människor i Locknevi, Frödinge, Rumskulla, Tuna med flera orter ser på de resurser de får, och hur de slåss för dem.
På samma sätt borde vi göra i stadshuset för att få statliga investeringar till kommunen.
Vi måste komma samman och förstå Vimmerbys attraktionskraft; vända bristerna i glesbygden till något positivt.
Kan vi bygga villor vid sjöar? Kan vi skapa annorlunda upplevelser av att bo här?

Det här är moderaternas avsnitt i valplattformen som behandlar dessa frågor:

GLESBYGDEN, LANDSBYGDEN, TÄTORTERNA
- Kommunen ska uppmuntra och stödja intresseföreningar i hela kommunen. De ska vara en samtalspart till kommunen i frågor som rör just deras bygd. Kommunikationen med medborgarna måste öka och prioriteras.
- Bypolitiken – den politik som slår vakt brett om den egna bygden – ska uppmuntras och ges utrymme till dialog direkt med kommunledning eller de nämnder de önskar.
- Storebro, Gullringen, Djursdala är tre av de landsbygdsskolor vi har kvar. Moderaterna går inte till val på att lova att landsbygdsskolor ska vara kvar, oavsett hur få elever de servar. Men med en fortgående dialog kan man finna lösningar och idéer som inte stänger dörrar, som inte avvecklar definitivt utan lägger byggnader på underhåll under en viss tid så att de åter kan tas i bruk om behov uppstår. Innan eventuell annan verksamhet kommer in i lokaler ursprungligt avsedda för kommunal service ska ett fördjupat samråd ske med bygdens medborgare. Viktigt att initiativ kommer från bygdens intresseorganisation.
- Vi vill ta ett helhetsgrepp på landsbygdsfrågorna, under fullmäktige. Landsbygdsfrågorna ska bli fullmäktigefrågor och alla landsbygdsfrågor ska ha en hög nivå på beslutsunderlag
.

2 kommentarer:

  1. Programmet är mestadels ok. Särskilt stödet till föreningslivet som är mycket viktigt.

    MEN:
    "På samma sätt borde vi göra i stadshuset för att få statliga investeringar till kommunen"

    Det är så dags att säga det nu när man inte brydde sig här om året.
    Det var skamligt att staten flyttade kontoret för Skattemyndigheten från Vimmerby och Försäkringskassans kontor från Hultsfred - utan några rejäla protester från politikerna. Här förlorades värdefulla arbetstillfällen och regeringen svek landsbygden och lokalpolitikerna var tysta. Ska man be att få kontoren tillbaka nu?
    Det är nämligen så att dessa båda verksamheter sköts mestadels via Internet. Alla sjukintyg m m skickas till Östersund där de skannas, därefter tas hem nätledes för att behandlas av tjänstmannen.
    Därför behövde de anställda inte ha flyttats till Västervik, med långa bilresor som följd, utan de kunde ha suttit kvar i Vimmerby eller
    t o m i ett hus i skogen i Locknevi som har en bra uppkoppling.
    De här jobben släppte politikerna utan motstånd, shame on you!
    Nu finns bara Arbetsförmedlingen kvar. Kommer politikerna att bry sig, om den också ska tas bort?

    SvaraRadera
  2. Usain, nu låter du som Torenfelt...Det var många företagare i Vimmerby som slogs för skattemyndigheten. Att dåvarande politiker inte gjorde det är ju tragiskt, om du har rätt där.
    Du kan lungt räkna med att jag kommer att slåss för fler statliga jobb i Vimmerby.

    SvaraRadera