måndag 21 juni 2010

Skillnad på brott och brott?

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY , DEL 13

Jag har, på gränsen till tjatighet, upprepat och upprepat behovet av en effektiv, slimmad kommunal administration i syfte att få mer pengar över till den operativa verksamheten.
Detta är ett krav som alla moderater i Vimmerby ställer och vi har också tagit med det i vår valplattform 2010.
Byråkrati är något vi alla måste bekämpa och fråga oss inför varje beslut; vad för detta med sig för kostnader ute i samhället?
Jag medger att myndigheterna måste ha kontroll på saker och ting; vi får inte bli sjuka när vi går ut och äter, vi måste bygga bostäder som folk kan bo i, etc.
De tjänstemän i Vimmerbys stadshus som utövar myndighetsutövning måste givetvis få göra det, och ska göra det, enligt sin befattningsbeskrivning.
Min fråga är: hur kommer det sig att det inte finns poliser tillräckligt för att gripa våldtäktsmän och våldsförövare, medan vi har tjänstemän i tillräckligt antal för att prova leverpastejen i varenda lanthandel?
Hur kommer det sig att det finns våldsbrott som aldrig utreds, men att vi hinner med att besöka utskänkingsställen flera gånger per år?
Varför hinner tingsrätterna inte med, då alhoholhandläggaren hinner med?
Det finns bara ett svar på detta; kommunen prioriterar sina myndighetsresurser på ett annat sätt än polismyndigheten och domstolsverket.
Och varför ska vi göra det? Varför ska vi ha så många tjänstemän att man hinner bevaka allt och lite till? Varför inte ordna en kö också på detta område? Precis som man gör nationellt. Varför ska Vimmerby vara ett föredöme och lägga sina skattepengar på kontrollfunktioner, när inte staten lä'gger sina pengar på sina myndigheter?
Folk tycker det är absurt att brott inte utreds, men att flera kommunala tjänstemän dyker upp i en kontroll av anläggning som ordnar dans.

Vi måste ha en prioritering även där; man ska inte hinna med allt, utan tvingas prioritera så man hinner ta det som "till synes" inte klarar kraven. Det betyder att man inte kontrollerar ett ställe som är nybyggt, utan anmärkning och utan några andra tecken på misskötsel, utan lägger kontrollresurser där man har indikationer på misskötsel.
(Om man ser på Vimmerby i ett helikopterperspektiv tar dessa myndighetskontroller pengar från dagis och äldreomsorg.)
På samma sätt ska man sina avgifter; de som sköter sig ska inget betala, de som missköter sig ska betala allt.
Lägger man sedan på dimensionen "smidighet" och ett pedagogiskt handlag så tror jag man löser det mesta.
En annan fråga: varför ska man ha alla administratörer i varke kommun? Kan man inte samverka och dela på administratörer mellkan kommunerna?

Här följer vad moderaterna i Vimmerby skriver i sin valplattform:

DEMOKRATI OCH
ADMINISTRATION
- Moderaterna stöder den organisationsförändring av den demokratiska politiska beslutsprocessen i kommunen, som ska ske 2011. Den innebär ett ökat inflytande för kommunfullmäktige och att medborgarnas inflytande genom föreningsliv, ideella organisationer, intressegrupper etc. får möjlighet att påverka i kommunfullmäktiges olika beredningar. Förändringen stärker kommunfullmäktige som kommunens högst beslutande församling.
- Administrativa rutiner och hantering ska effektiviseras bland annat genom att samverka med andra kommuner, Vimmerby kan köpa eller sälja administration av/till grannkommuner i vissa delar. Vi föreslår en genomlysning av en utomstående granskare som kommer med förslag hur stort sparande som kan ske.
- Samverkan mellan förvaltningarna i stadshuset måste öka, effektiviteten måste bli bättre liksom den interna kommunikationen. Administrationen måste förses med rätt verktyg för att kunna svara upp mot dagens krav på snabbhet i rapportering, modern ärendehantering, etc.

1 kommentar:

  1. Kontrollen av livsmedelshantering, serveringar och alkoholförsäljning är viktig. Missköts spritserveringen får polisen och domstolsväsendet mer att göra. MG: "kommunen prioriterar sina myndighetsresurser på ett annat sätt än polismyndigheten och domstolsverket" Polisen i Eksjö har byggt en kolossal polisstation så där är prioriteringen fastigheter i stället för verksamhet. Blir det något kvar till poliser i verksamhet kan man fråga sig. Domstolsverket tycks inte hinna med heller; är det kanske språkförbistring som tar mycket resurser?

    SvaraRadera