måndag 14 juni 2010

Så blev vimmerbyborna av med 20 miljoner

Vimmerbys kommuninvånare ska få täcka två dåliga VA-avtal med Arla och Åbro som ingicks för ett antal år sedan.
Hur mycket det sammanlagda beloppet stannar på är oklart men det kan bli runt 20 miljoner kronor i underskott för kommunen, d.v.s man får så mycket mindre betalt under självkostnad. Man kan också vända på det och säga att företagen subventioneras med lika mycket.
Dock; företagen har gjort avtalen med kommunen och där ligger de nu.
Just nu förhandlar kommunen med Arla för att försöka skriva om avtalet, en förhandling med Åbro väntar också.
Företagen kan annars vänta. Avtalen gäller till 2014.
Det här uppdagades när kommunens VA-verksamhet blev bolag. För kommunen fick kvar de båda bolagens avtal i egen regi och hittills har det varit villa- och fastighetsägarna som stått för fiolerna. Nu ska ärendet upp på fullmäktiges bord och meningen är att alla skattebetalare i kommunennska få bära kostnaderna för de dåliga avtalen.
Samtidigt som kommunen tar över kostnaderna för Åbro och Arla får VA-abbonnenterna billigare taxa - det blir ju resultatet när inte avtalen med de två företagen längre belastar VA-kollektivet.
För 2010 uppgår kostnaderna till 6,8 miljoner kronor. Blir det lika mycket pår 2011, 2012, 2013 och 2014 så är det bara att multiplicera och vi hamnar kring 30 miljoner!
Nu förhandlar kommunen som sagt om avtalen men kostnaden kan ändå hamna kring 20 miljoner.
Det är pengar som skulle använts till vård, skola och omsorg.
Hur de här avtalen räknats ut och sedan kommit till vet jag inte.
Sannolikt har det varit illa beräknade tjänstemannaförslag som politikerna haft att ta ställning till.
Det förekommer relativt ofta att tjänstemännens kalkyler ger anledning till frågor som politikerna inte får svar på. Allt fler ärenden återremitteras.
För oss nya politiker i kommunen är det viktigt att fortsättningsvis ha rejäl koll på de underlag som finns. Idag, vill jag påstå, är det endast moderaten Magnus Gustafsson som riktigt djupt går in i underlagsfrågorna och det blir allt fler ärenden där han opponerar sig.
De flesta är fritidspolitiker och klarar inte tidsmässigt att fördjupa sig, därför tvingas man lita till tjänstemännens förslag. Självklart skapar detta förtroendekris mellan politiker och tjänstemän, vilket jag tror att tjänstemännen inte värderar tillräckligt högt.
Det i sin tur beror på en beslutskultur i Vimmebry kommun där felaktigt utförande inte fått några konsekvenser och det vet tjänstemännen.
Som jag ser det blir det allt viktigare att skapa egtt konsekvenssystem för undermåligt utfört arbete. Brister kompetensen hos tjänstemännen, en kompetens de ska ha enligt papperet, ska de ges varningar. Saknar de däremot kompetensen ska de ges utbildning, och externa konsulter användas.
Efter tre varningar ska avsked diskuteras på grund av undermåligt utfört arbete. Politikerna ska inte tvingas skapa återremiss efter återremiss på grund av avsaknad av kalkyler och beslutsunderlag.
I fråga efter fråga kommer detta fram och jag kommer i bloggen att redovisa fler liknande ärenden.
Missnöjet över undermåligt beslutsunderlag finns hos flera ledamöter i Alliansen och jag tror kommunalrådet Per-Åke Svensson (c) har en hel del att göra för att få rätsida på problemet.
Idag tillämpas inga sanktioner liknande de i näringslivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar