tisdag 2 mars 2010

Annonsen efter kommunchef i Vimmerby

Här är annonsen Vimmerby kommun satt ut på sin hemsida.
Jag återger annonsen nedan, och skriver några egna kommentarer efter i kursiv, fet stil.

ANNONSEN:
Funktionsbeskrivning för kommunchef
Uppdraget
• Kommunstyrelsens högra hand – länk mellan kommunstyrelsen och förvaltningarna. Tydlig ledare för kommunen som organisation - kommunens ledande tjänsteman, förvaltningschefernas chef, chef för kommunstyrelseförvaltningen.
• Representant utåt- utveckla samarbete med externa parter (i samråd med kommunalråd). Här är det viktigt att kommunalrådet har initiativet. Det är kommunalrådet som är representant utåt och är den som representerar väljarna, d.v.s. kommunen.
Själv och genom andra Leda strategiskt utvecklings- och effektiviseringsarbete i kommunen som organisation.
• Verka för att organisationen styrs genom vision, mål (ekonomi – och verksamhetsmål) och uppföljning/utvärdering. Arbeta för omvärldsbevakning och omvärldsanalys. Verka för helhetssyn i organisationen och koncernnytta, dialog och samverkan. Arbeta för en effektiv organisation med tydliga styrprinciper, struktur och samordning. Arbeta med värdefrågor – kundperspektiv, bemötande, ledningsfilosofi, öppenhet för nya intryck/förändringar. Kommunchefens allra viktigaste funktion!
Upprätthålla en god dialog med bolagen/resp. VD för att bidra till koncernnytta, bolagen emellan och mellan bolagen och kommunen/förvaltningarna.
• Kommunchefens roll är främst att vara ledare och motor i ovanstående arbete.
Leda strategiskt utvecklingsarbete för kommunen som helhet och plats. Detta är väl inte rätt. Det borde vara kommunalrådet och kommunstyrelsen som leder det strategiska arbetet med stöd av kommunfullmäktige!
• Innefattar dialog och samverkan med näringsliv, andra kommuner, regionala organisationer mm. Kommunchefen behöver vara synlig och drivande i externa forum och dialoger som påverkar kommunens utveckling. I första hand är det kommunalrådet som ska vara drivande i externa forum, är kommunchefen där är han på uppdrag av kommunalrådet.
Kommunchefens roll är beroende av arbetsfördelning mellan kommunalråd och kommunchef samt vilka övriga personella resurser kommunchefen har till sitt förfogande. En arbetsfördelning som kommunstyrelse och kommunalråd fastställer. En resurs för strategiska utvecklingsfrågor (inkl. näringslivsfrågor på strategisk nivå) bedöms nödvändig i kommunstyrelseförvaltningen för att bidra till en rimlig arbetssituation för kommunchefen. Oberoende om visst ansvar/ uppgifter flyttas från kommunstyrelsens förvaltning finns behov av tjänst för strategiska
utvecklingsfrågor. Utformning av ny tjänst för strategiska utvecklingsfrågor bör formas av ny kommunchef. Helt uppåt väggarna! Om en sådan tjänst behövs så är det kommunstyrelsen som bör forma en sådan tjänst!
Ansvara mot kommunstyrelsen som kommunens ledande tjänsteman
• Kommunchefen är ytterst ansvarig tjänsteman för ärenden till kommunstyrelsen och för att beslut verkställs (innebär i normalfallet att andra handlägger men att kommunchefen har insyn och kontroll). Mycket viktig punkt; att vara verkställare, det behövs en person med mycket verkstad i kroppen! Kommunchefen ska bidra till en tydlig rollfördelning och en god dialog mellan förtroendevalda och förvaltning. Kommunchefen ska biträda kommunstyrelsen i dess uppsiktsplikt gentemot nämnderna.
Chef över förvaltningscheferna. I rollen som chef över förvaltningscheferna ingår att ansvara för att det finns en ledningsgrupp som arbetar med att samordna och utveckla kommunövergripande och gemensamma frågor.
Viktigaste medspelarna för kommunchefen
• Politisk ledning - Kommunalråd, kommunstyrelsen, kommunfullmäktige. Kommunchefen bör vara underställd kommunstyrelsen och kommunalrådet.
• Egen ledningsgrupp/Förvaltningschefer, stab
• Fackliga organisationer på övergripande nivå
• Kommunala bolagschefer
• Näringslivet, andra kommuner/andra externa parter
Kravprofil för kommunchef
Utbildning
• Akademisk examen. Mitt tillägg: bör också vara erfarenhet från VD-jobb i näringslivet.
Erfarenheter
• Arbetslivserfarenhet från offentlig förvaltning. Intresse och förståelse för demokratiska principer och processer i en politiskt styrd organisation.
• Chef för en större organisation.
• Erfarenhet av att ha drivit organisationsutveckling och förändringsprocesser.
Förmågor
• Ledarskap. Arbetar övergripande och strategiskt. Är omvärldsorienterad och utvecklingsinriktad. Teamledare. Kan delegera och motivera men har också förmågan att driva, följa upp, slutföra och fatta beslut.
• Skapar och underhåller relationer internt och externt, är utåtriktad och positiv, verkar för dialog och ett gott samarbetsklimat.
• Möjlighetsinriktad och initiativtagande. Ärlig och rak. Kreativ och nytänkande och kan också ta tillvara andra kreativitet. Strukturerad, bra på att analysera och dra
slutsatser.
Övriga särskilt värdefulla kunskaper
• Språk, svenska i tal och skrift samt ytterligare språk.
• Kunskaper i styr-/kvalitetssystem
• God generell kunskap kring IT
Övriga krav. Körkort
Är du intresserad och vill veta mer om tjänsten, kontakta vår rekryteringskonsult på
Ledarskaparna Chefsrekrytering AB, Håkan Olsson, telefon 0705-81 79 18.
Hör av dig senast 15 mars 2010.
-slut annons-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar