måndag 29 mars 2010

Jag ger mig inte om torget...

Ikväll, måndag, tog Vimmerby kommunfullmäktige, beslut om att Turism- och Näringslivsbolagets förslag till nytt sommartorg ska genomföras.
Här förslaget i korthet:
- Sevedegatan stängs av mellan Stadshotellet och Dressman. Butikerna nedanför, från Dressman och nedåt och givetvis också de som ligger inom avstängningen mister sin matargata.
- Stadshotellet får servering också på nederdelen av torget. En sådan serveringsyta har tidigare lagts ut på anbud hos kommunens kanske tio restauranger. Nu blir det inget anbud utan Stadshotellet får den också, utöver sin egen trottoarservering. Inget nämndes om vad Stadshotellet betalar för sin yta. Dock får man monopol på servering, pris och utbud.
(Ska i sammahanget säga att Karaktärshotellet inte är intresserad av arrende på torget i nuvarande utformning, och jag unnar Joakim på Statt all framgång.)
- En av torggatorna stängs av, det diskuterades också om även den andra skulle stängas av.
- Mittpartiet på torget blir torghandel. Lekskeppet finns inte med, inte heller Bullerbyhusen. Det diskuteras om lekskeppet ska flyttas till Källängsparken.
- Glasskiosken blir kvar på den övre delen av torget.
Totalt sett var inte förslaget klart som det skulle varit, enligt förra månadens fullmäktigebeslut.
För detta arrangemang ska kommunen betala 400.000 kronor till Turistbolaget för att man arrangerar det hela coh skriver ned konceptet. Själva skötseln av torget ska kommunen fortfarande göra. Teknik- och Servicenämnden ska fortfarande både bekosta och utföra servicen.

Hela cirkusen om torget, som nu kommer in på sin åttonde sommar, beror på att Teknik- och Service inte varit skickade att fatta beslut eller skicka ut offertförfrågningar i tid. En inkompetens som tyvärr lett till långbänk, irriterade Vimmerbybor och nu ett förslag som är mycket tveksamt.

Jag ska med spänning följa hur det utformas, men kommer personligen att driva moderaternas förslag/motion om en Foodcourt med flera restauranger och gemensamt möblemang på torget i valet.
Vill man att torget ska utformas med konkurrerande verksamheter, med större utbud av mat, med öl och vin, med lekskepp och aktiviteter, så ska man kryssa mitt namn på den moderata valsedeln i september.
En foodcourt innebär en utformning som alla vimmerbybor känner igen från Lilla Torg i Malmö, från Västerviks hamn, från mysiga torgytor i Köpenhamn.
Jag vill inte vägra Vimmerbyborna den upplevelsen. Därför blir det en valfråga för mig.

4 kommentarer:

  1. Att Teknik & Service är inkompetenta är ju välkänt. Men att Planavdelningen motsätter sig förnyelse är tragiskt. Varför nöja sig med att konstatera att Länsstyrelsen aldrig skulle tillåta byggnation på torget? Varför inte fråga dem? Testa, testa... På Östermalmstorg i Stockholm har de "Lisa på torget", kan inte vi ha något liknande? Kanske bryta helt mot den andra arkitekturen, en byggnad i glas? Bygga den med en lucka så den som hyr den kan sälja lunchlådor året runt, en del med kiosk?

    Det finns bara möjligheter...

    SvaraRadera
  2. Det man gör nu med torget är att försöka få saken framåt. Tyvärr tar man inte det grepp som hade behövts. Vi får inte det torg/utbud vi fått med en foodcourt. Hoppas jag får fel, vi får se i sommar.

    SvaraRadera
  3. Ja du Micael, tydligen väljer du att inte publicera kommentarer som går dig emot. Jag gör ett nytt försök; Det finns ingen Foodcourt vare sig på Lilla Torg i Malmö eller i Västervik. Dock så finns det ett antal restauranger som bildar en skön miljö. Men det visste du väl ?

    SvaraRadera
  4. Hej, det är riktigt att det inte finns Foopdcourt vare sig på Lilla Torg i Malmö eller vid fiskerhamnen i Västervik. Hänvisning till dessa miljöer är mer för att se vad man kan skapa för stämning med flera aktörer samlade nära varandra. detr är ju det viktigaste, inte om det fysiskt finns någon sådan byggnad. Hela idén med en foodcourt är att just samla flera utbud. Foodcourt finns bland annat i Kista, vilket också jag hänvbisat till tidigare.,

    SvaraRadera