söndag 28 mars 2010

Artikelserie Vimmerbys framtid del 3: Måste snygga upp infarterna

Turistkommunen Vimmerby behöver fräscha upp sina infarter!
Infarterna ger turisten det första intrycket.
Med risk för att jag sticker ut huvudet för långt vill jag påstå att vi knappast har en enda infart som är tillräckligt bra.

FRÅN VÄSTERVIK/FRÅN ARLARONDELLEN:
Kanske den bästa infarten idag, dock väldigt liten i formatet nu när trafiken kommer så långt ifrån som Åkeborondellen, vilket betyder att turister från Götebrg och Malmö, till ALV, också kommer det vägen. Det har blivit en hårt belastad korsning och det tål den.
Kommer bilen väl in på Lundagatan så möts turisten av ett Vimmerby med Gästgivarehagen, folkets park, villaområde, idrottsanläggningar och åter villaområden innan man når Kohagsområdet och ALV. Den vägen är en fantastisk liten uppvisning av vår trevliga stad, helt klart!

Idag ställs blommor på refugen vid infarten och det är bra. Rondellerna är också, tillräckligt, snygga.
Nästa steg är att sätta en trädridå mot LBC. Efter Arlarondellen möts man av container och lastbilar och grushögar, man känner verkligen av industriområdet. När vägen från Åkebo och mot Arla nu blivit så snygg, men Arla och STG som snygga industrifasader och tomter, så borde en trädridå blockera insynen till LBC-fastigheten. Mellan Arlarondellen och infarten vid Björkbacken så tror jag turisten känner att han är på väg att åka fel, att åka ännu djupare in i ett industriområde. En trädridå är en enkel och billig lösning. Kanske en tujahäck som är vintergrön?

FRÅN STOCKHOLM OCH FRÅN VIMMERBY-VIAKDUKTEN:
Från Stockholm möts man av en tråkig lukt från reningsverket, nåt som aldrig uppenbarligen går att få bort. (koskit hade kunnat passa in...) smen ändå är infarten ok till viadukten. Men därefter är det inte bra. Kommunen har placerat ut mycket blommor och ju fler desto bättre. Västervik är ett stort föredöme! Dock borde det vara lika mycket åt andra hållet också.
Men när vi närmar oss järnvägen ser vi både på vänster och höger sida en märklig syn: kommunens gamla förråd och upplag, skräp och grushögar och på den högra sidan Odal-hallen, ful plåt och fult klotter. Detta borde åtgärdas. Jag hörde nyligen ryktats att en tidning tidigare utnämnt Vimmerbys infart till en av landets fulaste "besöket på Astrid Lindgrens Värld var toppen men infarten till Vimmerby..."
Vad som också sas var att en detaljplan för kv Gäddan (Bilteknik-kvarteret) ska upp till beslut och förhoppningen är givetvis att man tar tag i hela området. Det intryck turisterna får på väg till ALV från Stockholmshållet och Åbro-viadukten är inte bara "industriområde" utan också skräpigt, fult och en stad på nedgående, på utdöende.
All inflyttning börjar med ett besök. Få flyttar dit man aldrig tidigare varit.
Vilken reklam ger den infarten "Vimmerbyallén" för Vimmerby som en framtida bostadsort för turisten?
Vi måste börja se Vimmerby som en helhet, och vi måste försöka höja lägstanivån på alla områden. och i alla tätorter.
Jag hoppas kunna medverka med en rad förslag i den allians-majoritet som vill ta plats i fullmäktige efter årsskiftet.
Utseendet och intrycket av Vimmerby, ja hela kommunen, är i högsta grad en politisk angelägenhet.

2 kommentarer:

  1. Det stora misstaget var att bygga den planfria korsningen vid Åbroinfarten. Det hade räckt med en rondell som vid Åkebo, men de var inte fåfunna för 25 år sedan. Nu är det konstigt och överarbetat och fult. Infarten förbi Odal(rives lämpigen)är väl omöjlig att göra något åt, men försöka duger.

    SvaraRadera
  2. Usain, inget är omöjligt. Kom ihåg att man inte får säga "det går inte" på den här bloggen :-)
    Sätter man bara igång så löser sig det mesta.

    SvaraRadera