onsdag 10 mars 2010

Reklamsnuttar om kommande ämnen!

Här några ämnen som är på väg in på denna lokala Vimmerby-blog.
Se det som reklamsnuttar för ämnen jag vill debattera mer om.
Så kolla bloggen ofta - och delta gärna i de öppna kommentarfälten, du får gärna vara anonym, det kan finnas flera skäl till det som jag respekterar.

Kylmaten
Jag gillar inte koka/kyla-maten, dvs kylmatssystemet. Om Vimmerby bygger sitt nya, stora centralkök lär både barn i dagis/skola och åldringar få denna mat. Jag har inte koll på alla siffror men har ändå en känsla av att detta inte är en bra utveckling. Jag vill att man går åt andra hållet: lagar maten småskaligt, i mindre kök och istället skapar en flexibilitet där personalen kan arbeta både med olika saker, och i olika kök i kommunen. Har som sagt inte koll på kostnaderna men det brukar vara så att det som är dåligt är dåligt oavsett hur billigt det är. Kanske cock-kill gör maten oduglig som föda och då är till och med 10 öre för mycket.
Alltför många varnar för detta och eftersom Vimmerby kommun inte har något "varumärke" som reglerar hur kommunen ska satsa så tycker jag man avvaktar tills man har en större planering, en större bild av hur man vill kommunen ska vara profilierad.

Äldreomsorgen-Pensionärerna
När det gäller åldringsvården är både hemvård och äldreboende centralt. Maten, omsorgen, promenaderna, sällskapet (framförallt sällskapet!) och möjligheten att delegera till hemvårdaren att se vad den enskilde åldringen vill ha för service är viktigt. För att klara detta måste man prioritera om.

Skadegörelsen och säkerheten
Säkerheten på gator och torg. Större ansträngningar måste göras för att få poliser operativa helger. Inte bara vid trafikkontroller utan fredags och lördagskvällar. Man har tidigare sagt nej till övervakningskameror centralt i Vimmerby. För mig är det ingen tvekan. Det är bra att vi kan övervaka Vimmerby torg nattetid, och identifiera de som välter blomkrukor, står för skadegörelse etc. Ett nej till kameror skyddar bara brottslingar, inte offren. Den frågan ska jag försöka ta upp igen.

3 kommentarer:

  1. Jag glömde en länk till Magnus Gustafsson (m) i Gullringen som mer specialiserat sig på detta med kylmat. Hans inlägg hittar du på följande länk:
    http://magnusgustafsson.blogspot.com/search/label/Det%20nya%20matlandet
    (markera hela länken, klipp ut, klistra sedan in i din webbläsare så kommer du till hans inlägg)

    Själv återkommer jag i ämnet, alternativt länkar till Magnus ev. kommande inlägg.

    SvaraRadera
  2. Kylmaten är ok och billigast. I Norge och Danmark får inte skolbarnen mat, de tar med sig smörgåsar mm. I Sverige har lärarna den näst lägsta lönen inom de gamla EU-länderna. En lärare med tioårig tjänst tjänar ca 25 000 kr. Fyra års studier utan lön betalar sig dåligt. Då är det ju bättre att gå till Ljunghälls och få 25 000 direkt efter gymnasiet tycker många. En lärare i Schweitz tjänar 49 000 kr (högst iEU). I Sverige lägger vi mest i EU på kringverksamheter: lokaler, städ, mat mm. Det är ju bra i sig men det leder till att pengarna inte räcker till lärarlönerna och då får man sämre lärare. Och det är väl kunskap man är ute efter i skolan eller är det bara en förvaring och en plats för intag av näringsriktig mat.

    SvaraRadera
  3. Håller med ig om lärarlönerna, de är på tok för låga mot bakgrund av utbildning och ett mycket pressat och ansvarsfullt jobb. Lärarlönerna borde upp rejält till de som har behörighet.
    Kylmaten håller jag inte med dig om. Har studerat den och smakat den. Den kan inte jämföras med en direktproducerad måltid.
    Utan mat fungerar inte huvudet. Därför är skolmaten viktig.

    SvaraRadera