måndag 15 mars 2010

Så vill jag utveckla Vimmerby

Med anledning av att jag nu tar klivet in på moderaternas lista i Vimmerby har jag sammanfattat ett antal ställningstatande.

Omsorg , inlevelse och tydlighet blir mina ledord i den lokala valrörelsen i Vimmerby.
Politikerna måste bry sig mer, ha mer inlevelse och kommunicera bättre . Jag vill stå för en förändring till det bättre i Vimmerbys lokala poltik, och ha öronen riktade mot folkviljan. Omsorg och prioritering av de kommunala skattepengarna är för mig centralt.

Här är några viktiga frågor jag vill ta med mig in i valrörelsen:
Näringslivsklimatet, arbetstillfällen – vi måste ha ett kommunalråd som aktivt jobbar ute bland människorna och företagen. Företag och organisationer är värda ett kommunalråd som kommunicerar med dem och gör det dagligen. Ett kommunalråd som kan representera, har erfarenhet av näringslivet och som kan jobba för kommunen på många olika plan, i olika nätverk både nationellt och lokalt, som återkopplar till näringsliv, organisations- och föreningsliv och inte minst media, så väljarna vet vad som händer. Ett kommunalråds engagemang skapar nya jobb! Nu behövs nya industriområden och också nya industrilokaler/industrihotell för uthyrning. Utan lokal kan ingen nystart ske. Vimmerby har större chans att få fler jobb med flera nya småföretag än ett större. De befintliga företagen måste känna sig uppskattade. Jag vill skapa Sveriges bästa kommun att driva företag i – nummer ett på näringslivsrankingen i landet är det långsiktiga målet!
Skapa en lokal 10-årsplan för tillväxt och välfärd – Vimmerby står utan långsiktiga mål och visioner. Jag vill att moderaterna och Alliansen tar initiativ till ett antal idémöten, tvärpolitiskt och brett i samhället för att sedan koka ned till ett visionärt mål vi kan sträva mot. Det ska innehålla stadsplanering, glesbygdsplanering, barnomsorg, skolor och äldreomsorg, rättssäkerhet, turism, föreningsliv och näringslivsutveckling, bostadsbyggnation bland annat. Alla frågor ska ventileras och slutsatser ska tecknas ned och omvandlas till ett långsiktigt handlingsprogram. Kraft att verkställa är mycket, mycket viktigt. Idag drivs frågorna snabbt fram av tjänstemännen, de hinner knappt förankras i samhället, än mindre hos politikerna, förrän de ska beslutas.
Landsbygdens och småorternas utveckling – de små orterna är en del av kommunens identitet, precis som Vimmerby är en del av Sveriges identitet. Vi kan inte slåss för Vimmerbys plats i Sverige utan att samtidigt slåss för våra småorters plats i Vimmerby kommun. Min ambition är att arbeta fram ett dokument där vi anger en lägsta nivå för en allmän service på de små orterna. Hur ska vi lösa barnomsorg, skolor, försörjning med handel, bensinmackar etc.? För egen del tycker jag kommunen ekonomiskt ska stödja en viss nivå i ett samhälle, under förutsättning att man kan skapa en samhällsförening som kan vara remiss – och förslagsinstans gentemot kommunen. Det sistnämnda är sannolikt inget problem. Människorna i de små orterna har ett stort engagemang som måste tas tillvara som en positiv kraft. Vimmerby är inte bättre än sin svagaste länk, vi måste bygga underifrån och brett.
Barnomsorgen – det måste finnas alternativa driftsformer av barnomsorgen i kommunen, kommunal, privat, kollektiv, föreningsdriven. Det skapar valmöjlighet för föräldrar och utvecklar alla barnomsorgsverksamhet i kommunen. Föräldravalet måste vara avgörande. Vi måste slå vakt om våra barnfamiljer, de måste få politikernas öra.
Äldreomsorgen – våra pensionärer måste erbjudas alternativa boendeformer. Vi måste ha äldreboende med olika slag av service; i hemmen (villor och lägenheter) , i äldreanpassade hyresrätter, i kommunala äldreboende med vård och omsorg integrerat. Jag tror många äldre vill bo centralt men ändå grönt. Äldreboende med service i centrala Vimmerby, gärna inhägnade lägen med mycket grönt och många soffor i utemiljön. Gärna också med gemensamhetshus i området, med mindre lägenheter, för att hysa in hemkommande barn och barnbarn. Här måste kommunikationen med pensionärsorganisationerna intensifieras och bli bättre. Förslag ska diskuteras med dom. De vet själva bäst hur de vill ha sitt boende och sin service. Kylmatssystemet måste omprövas – att få tilldelad uppvärmd mat sina sista år i livet (eller sina första) är inte välfärd. Det är misslyckande.
Skolan – vi måste uppmuntra alternativa driftsformer även här, men också se till att den kommunalt drivna skolan håller hög klass. Skolans medarbetare ska inte behöva engagera sig år ut och år in i lokalfrågor utan ska fokusera på bra studieresultat för eleverna. Skolan måste utvecklas. Initiativrika och brinnande vuxna i skolan, var de än har för yrkesroll, måste uppmuntras och släppas fram. Skolan måste också möta världen utanför, integreringen måste vara djupare. Jag vill se ett ökat inslag av självförtroendeträning, presentationsteknik och företagande i skolans värld, inte alls kanske som obligatoriska ämnen men väl som tillvalsämnen/kurser som eleverna uppmuntras att ta del av. Jag vill se ett omvänt lärlingssystem; praktiskt motiverade elever ska kunna göra sin skola i ett företag, och gill skolan enbart för att få kärnämnena. Vimmerby gymnasium måste slå vakt om sina unika utbildningar, såsom båtbyggarskolan, och skaffa sig konkurrenskraft. Bristen på kompetens i marknadsföring ska inte avgöra ett gymnasieprograms framtid.
Återupprätta bypolitiken – under många år har bypolitik varit något fult. Många politiker vill bli landstings- och riksdagspolitiker. Att slå vakt om den egna bygden är ett för djärvt tänkande för somliga. För mig är det tvärtom: bypolitik är något alldeles nödvändigt för Vimmerbys del. Vi måste föra en bypolitik som visar att vi vill, att vi kan och att vi vill bli hörda. Frågar man inget får man inget veta. Är det så illa att vi måste be på våra bara knän i Stockholm, så låt oss göra det. Jag har ingen prestige och är inte för fin för att be, vi får gilla läget och skaffa oss de argument som innebär att vi får resultat. På tid och längd är det ingen som minns hur och på vad sätt tillväxt kom till, man minns bara att det skedde. Därför är det viktigt att vi för en politik i Vimmerby som gynnar Vimmerby och tillväxten här. Jag är övertygad om att mina väljare vill det.
Bostadsbyggandet – en av attraktionskrafterna i Vimmerby är vår närhet till vatten och vattendrag. Det är viktigt att vi använder vår attraktionskraft. Bostadsområden måste planeras utifrån en stor grad av attraktion; är området vacker, ligger det bra, finns det fördelar estetiskt? Inte bara om marken är lätt att planera… Vi har marker vid Stångån, vid sjöar och vattendrag som kunde bli nya bostadsområden i Vimmerby och även småorterna. Med bibehållen stark tillgänglighet för allmänhet. Vi måste också erbjuda olika former av boende; hur löser vi behovet av ungdomarnas allra första lägenhet till en rimlig hyra? Just i bostadsbyggandet krävs idéer, efterforskning och gehör.
Sjukvården – jag vet att sjukvården inte tillhör den kommunala sfären, utan hanteras av landstinget. Jag tycker ändå att det är en kommunal fråga. För i min värld finns inte landstingen utan kommunen hanterar närsjukvården och staten hanteras specialistsjukvården och regionsjukhusen. Överallt finns dessutom privata driftsformer som skapar den valfrihet en patient vill ha. Landstinget som driftsägare av vår sjukvård är en för dyr och byråkratisk organisation, dessa pengar kan man lägga på mer och billigare vård med kommunen som driftsägare. Då kan den också effektivt samordnas med barn- och äldreomsorgen.
Uppbrytning av den kommunala byråkratin – av alla nya pengar som kommer till kommunerna och landstingen går 70 % till administration och 30 procent till verksamheten enligt tankesmedjan Timbro, som publicerade sin rapport i DN 28 december i fjol. Helt klart måste man ta stora grepp i Vimmerby kommuns administration. Min uppfattning är att man ska spara så långt från kunden som möjligt – den har jag tagit med mig från företagsvärlden. Det betyder att man inte i första hand sparar i den operativa verksamheten utan längre bak. När vi då kommer till administrationen påpekar de att deras kontrolluppdrag är från stat och myndigheter; det må vara så. Men någonting är i grunden fel om vi ska sysselsätta sju av tio nya tjänster i administration! Mitt förslag är att vi tar ett första möte med våra grannkommuner; Kinda, Eksjö, Västervik, Oskarshamn, Hultsfred för att diskutera viljan till samordning. Målet ska vara att kunna dela upp av myndigheter anvisade tjänster mellan varandra, men också egna administrativa tjänster; exempelvis alkoholhandläggare, stadsarkitekt, kartritare, fastighetsingenjörer, utredare, IT-folk, etc. etc. Varje tjänst sparar kring 500.000 kronor. Tio sparade tjänster är 5 miljoner som kan sparas eller användas i den kundnära verksamheten. Vi behöver inte slå ihop våra kommuner – men vi kan dela vår administration och spara mycket pengar.
Teamarbete i kommunens största företag – jag tror sammanhållningen i kommunens största företag med över tusen anställda (läs Vimmerby kommun) kan göras starkare.. Jag tror inte kommunen upplevs som en visionär, entusiastisk arbetsgivare av alla medarbetare. Ett kommunalråd är också en stark, visionär ledare internt bland kommunens medarbetare. Kommunens medarbetare måste omfattas av en driven, entusiastisk och engagerad kultur. Det kan man få med en stark parrelation kommunralråd-kommunchef. Kan man nå en gemensam plattform, gemensam värdegrund och förstå vad jobbet går ut på och vilka det är som ska både köpa och bedöma jobbet, blir det lättare. Detta är näringslivet utsatt för dagligen av marknadskrafterna. Jag har arbetat under sådana förhållande i över 35 år. Jag vill föra in företagsamheten i kommunen; uppmuntra och belöna eldsjälar, folk som brinner och folk som engagerar sig och skapa motivation för de medarbetare som vill nå dit. Det finns mängder av verktyg för detta. En blivande kanslichef måste också vara duktig på sådant, bland annat, och bör ha en stor erfarenhet från ledande poster i näringslivet. Kanslichefen bör få tillsättas med deltagande av det kommunalråd som tillträder 2011 – de ska ju arbeta nära tillsammans.
Här några kortfattade ställningstaganden
Skatten har nått sin maxgräns i Vimmerby. Vi kan omöjligt höja mer och om andra kommuner inte kommer ifatt oss, måste vi på sikt sänka. Vi måste ha lägre eller samma nivå som våra grannkommuner. Det betyder effektivisering av den kommunala driften; inte operativt, utan administrativt.
Jag vill ompröva nej-beslutet till kameraövervakning av bråkiga platser I Vimmerby centrum, och säga ja istället. En kameraövervakning skapar mer trygghet och kan hejda buset och våldet.
Jag vill sätta ned foten i torgfrågan och se till att skapa ett torg som är en attraktion med flera serveringar med alkoholtillstånd.
Jag tycker kommunen kan sälja den fasta egendom som inte har strategisk betydelse, kommunen behöver inte äga fastigheter eller annan mark än nödvändigt för sin expansion.
Vidare: om man räknar så fel i investeringen typ Allaktivitetshuset, mer än 100 procent fel, då borde man lägga några kronor och anlita expertis utanför stadshuset. Det är väl värda pengar.
Kultur och turism – vi måste så vakt om både kulturen och turismen. Just i Vimmerby går de hand i hand och är till nytta för både invånare och våra gäster. En ständig utveckling på dessa områden är viktig för tillväxten i Vimmerby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar