onsdag 10 mars 2010

Svar till Peter Fjällgård om torget

Peter Fjällgård (c) reagerar över mina påstående att (c) och (s) nu skickar torgfrågan i Vimmerby vidare mellan sammanträdesborden, istället för att förra månaden anta (m)-motionen om en Foodcourt.
Han tycker jag ljuger.
Läs Peter Fjällgårds inlägg om torget på hans egen blog här.
(Ska väl nämna att den person han benämner med "moderat" i sitt inlägg är jag...)

Här är mitt svar:
Lugna ner dig lite Peter. Om centerpartiet och kd röstat med moderaterna så hade det ju blivit majoritet för Foodcourt, hur kan du få det till en lögn? Bara för att kd röstat nej, kan ju centern röstat ja. Centern är ju dessutom största alliansparti. Som sådant borde man ta ansvar, men självgodheten har varit (inte längre?) så stor att man inte ens kunnat bilda och ta initiativ till en riktig allians i Vimmerby, med stark förankring av frågorna i HELA alliansen.
I torgfrågan tror jag att kd kunde övertalats om (c) och (m) varit enig. Jag tycker det är bra att du engagerar dig, centern behöver nya krafter i kommunen, Vimmerby behöver engagerade politiker. Men du har fel om torget och det, bland annat, kommer centern att tappa röster på. Men framförallt går Vimmerby miste om en attraktion. Villa på torget? Bullshit! Vi hann inte ens komma till en diskussion om hur det skulle se ut. Att vi ritade upp det var bara för att underlätta visualiseringen, kärnan i förslaget var att lösa serveringen enligt livsmedels- och alkohollagstiftningen.
Centern genom sin ordförande i Teknik- och Service har haft flera chansen flera år att ta inititaiv i torgfrågan. Och jag ska tillstå att det har givetvis också moderaterna, kd och s.
Och "ordna en bättre lösning" som du skriver. Inget har hänt. Förrän nu. Nu kom (m) med ett konkret förslag. Och då sa ni nej, vi ska fortsätta fundera för tredje, fjärde, femte året i följd. Minst.
Tycker det finns anledning till självkritik hos alla partier, framförallt de stora som (c) och (s) och också en ödmjukare inställning till (m)-förslaget, som åtminstone är ett förslag vilket (c) inte klarar av under den senaste mandatperioden.
För vimmerbybornas skull hoppas jag ni löser det till sommaren så de kan ta en öl och ett glas vin på Vimmerby torg som på i princip alla andra torg i hela Europa.
Och jag tror det är bra för angränsande krogar också, att det blir folk på stan.

4 kommentarer:

  1. Vi har samma åsikt om att lyfta torget.
    Inte på vilken väg vi kommer dit. Men reflektionen av Micaels blogg var inte på det. Det gällde påståendet att centerpartiet spräckt alliansen och röstat med S.Det var det som jag reagerat över. Det var ju S som röstade på C linjen. Moderaternas förslag i alliansen var i minoritet från start men fördes till omröstning.
    Så Moderaterna valde att föra frågan mot alliansens majoritet. Och det var bra, så skall det vara i en demokrati. Men att sedan påstå att majoriteten i alliansen orsakat sprickan är ju inte sant.

    SvaraRadera
  2. Peter, fanns gott om tid för centern att diskutera (m):s motion med både sig själva och moderaterna. Motionen lades i september, fullmäktiges beslut kom i februari. Men vill man inte så kan man inte. För (c) var det bättre att bordlägga och skicka frågan vidare än att ansluta till (m):s förslag och diskutera hur en foodcourt kan se ut. Då tycker jag att man spräcker, faktiskt.
    Det är inte att föra torgfrågan framåt. Men jag är fortfarande glad att du finns med på c-listan. Alliansen behöver folk som engagerar sig.

    SvaraRadera
  3. Visst behövs det nytt och fart.
    Både på torg och politiker.

    Här är det mera som kan föra torget framåt.
    Press släpp på kommunens egen sida öppen för alla

    "I detta förslag finns plats för uteserveringar, publika evenemang och marknadsstånd"

    http://www.vimmerby.se/upload/11443/Sommartorg_100308.pdf

    SvaraRadera
  4. Peter, det fanns plats för "uteserveringar, publika evenemang och marknadsstånd" i (m)-förslaget också. Men jättebra att det blir mer än bara "nej" som tidigare! Ska bli spännande att se förslaget! Ser fram emot att det börjar röra på sig.

    SvaraRadera