torsdag 18 mars 2010

Artikelserie: Vimmerbys framtid 2 MELLANRUMMET och JOBBEN

Vi ska vara stolta över mellanrummet i Vimmerby.
Vi ska utnyttja det - men det behövs mer för att vi ska få fler att bo i kommunen.
Det behövs jobb.

Stockholm blir större, tätare.
Linköping blir större, tätare och mer svårnavigerat.
För en barnfamilj, för en pensionär är svårnavigerade, täta städer med avstånd trots att man hela tiden är inom staden, inte attraktiva i egentlig mening.
Jag är övertygad om att människorna helst vill bo i städer med mellanrum, men ändå med närhet.
När man bygger täta städer bygger man på höjden. Man bygger tätt. Ett helt fotbollslag ungar ryms på de fyra första våningsplanen av tolv i den täta staden.
Ändå har mamma och pappa långt till dagis, långt till arbete och långt till vänner och bekantskapskrets.
I staden med mellanrum är det inte tätt mellan bostäderna men heller inte långt till jobbet, skolan, dagiset, fotbollsplanen och vännerna.
Att ungdomar flyttar till den täta staden beror på att där finns deras utbildning.
Att medelålders gör det beror på att där finns deras jobb, och jobb för båda.
Att de gamla gör det beror på att där finns deras barn.
Det är skälet till att många flyttar dit de egentligen inte kommer att trivas så bra.

Lösningen

Lösningen ligger i att bygga en identitet i den lilla staden, en unikitet som attraherar.
För det första måste den lilla staden vara charmig.
Det innebär att man inte kan göra vad som helst byggnadstekniskt, inte heller vad som helst med gator. Skapar det charm att bygga uteserveringar i impregnerad gran halvvägs ut i gatorna? Kan man bygga betongklossar ett stenkast från torget - blir staden charmig då?
Att varva nytt och gammalt är helt ok, men man måste ändå göra det med charm.
Ett exempel på charmigt, nytt hus är Vimarhems hyreshus i korsningen Bondebygatan-Storgatan-Ringvägen (nära Källängsparken). Just det hyreshuset är ett tillskott till charmen.
Ett likadant byggs nu vid varmbadhuset. Vimarhem gör ett bra designval tycker jag.
På motsvarande sätt är gamla Sandrahuset (nuvarande Harrys) en belastning för stadens charm.
En annan viktig del är invånarnas känsla för sin stad. Istället för att politikerna slår ifrån sig invånarnas synpunkter ska man ta dom till sig. Mångfalden, och lyhördheten hos beslutsfattare, skapar delaktighet. Delaktighet skapar känsla.

Vad fattas?
Om vi nu har charm och unikitet i vår stad, Vimmerby, vad fattas då för att få folk att flytta hit efter utbildning och familjebildning? Vad fattas för att de unga familjerna ska komma tillbaka?Svar: Jobb!
Alla slag av jobb!
Upplevelser tror en del. Men om vi ser till Vimmerbys omland finns där gott om upplevelser för alla; från rockfesterna i Hultsfred till räkbåten i Västervik, från simhallen i Hultsfred till skidbacken i Kisa, från bad i Borstingen till bad i havet. Friluftsliv, idrottsliv, kultur och intellektuell stimulans.
Utan det fattas jobb!
Alla slags jobb!
Vi måste föra en lokal jobbpolitik och moderaterna i Vimmerby förespråkar ett aktivt ledarskap, både av kommunstyrelse, kommunalråd och ledande tjänstemän.
Jag tror inte Vimmerby Turism- och Näringsliv räcker så långt som vi vill. Bra att vi kan organisera servicefråghor till företagen i den organisationen, men jobb skapas i kontakter och nätverkande mellan näringsliv och offentlig sektor där politikerna måste vara närvarande och ha näringslivets förtroende.
Om politikerna saknar näringslivets förtroende, som de senaste fyra åren, stannar företagen på sina kontor.
Om politiker kallar till möten och man bestämmer att någonting ska ske, och det inte sker - ja då kommer man inte på fler möten. Förtroende byggs upp långsamt, men det rivs ned blixtsnabbt. Just detta har drabbat Vimmerby. Lösningen ligger i hur väl de lokala politikerna lyckas etablera framtidstro i den lokala företagssamheten, ett arbete de måste göra tillsammans med tjänstemännen i stadshuset. De sistnämnda inte minst viktiga.
Om pengarna prioriteras rätt så vi får en bra skola, en bra barnomsorg och äldreomsorg så borde vi få en tillväxt i både ekonomi och folkmängd.


Jordmån
Det mesta växer i bra jordmån. Den vill jag och nya moderaterna skapa i Vimmerby. Med tillväxt i företagssamheten så skapas fler jobb och mer skatteintäkter, som räcker till mer kommunal service.
Får jag väljarnas förtroende i Vimmerby kommun kommer jag att prioritera jobben i småföretagen och jag tror mig också veta hur de ska skapas; genom intensivt samarbete, på både politisk nivå och tjänstemannanivå, och genom en ständigt levande dialog med näringslivet.

2 kommentarer:

  1. Håller med om det mesta. Rivningsvågen sköljde också över Vimmerby. Sandrahuset, Domus och senare "Gotlandsfärjan" blev för dominerande klossar i staden. Vi byggnationer måste byggnadsnämnden med flera ett estetiskt sinne och det har inte alla när det snabbt ska byggas. Ett fult hus står sen i 100 år och irriterar.
    Vad gäller företagandet och kommunen förstår jag inte varför företagen måste ha så mycket stöd av kommunen. Ni har ju visat att ni kan starta och driva företag och då kvittar det väl om nån tjänsteman eller ks är så förekommande. Ni fixar det ändå det har ni visat. Fler jobb behövs för att en kommun ska utvecklas men jag tror inte det sker genom politiska beslut.

    SvaraRadera
  2. Inget ekonomiskt stöd. Utan stöd genom bra och effektiva kontakter. Typ Arla där Christer Johansson gjorde ett bra jobb. Man ser en väsentlig skillnad mellan Vimmerby och Västervik i näringslivskontakter.

    SvaraRadera