torsdag 25 mars 2010

Individuell bedömning ger rätt kostnad

Om Vimmerby kommuns socialförvaltning gör en individuell bedömning om hur mycket du som äldre ska få städat - kan det tolkas som "en neddragning av städning hos äldre"?
Det gör Vimmerby Tidning i en rubrik i lördagens tidning och är man inte uppmärksam som läsare - eller om man som socialdemokrat är ute efter att påvisa neddragningar - så läser man det rubriken säger.
Omsorgsförvaltningen har som regel gett alla städning varannan vecka hittills.
Jag frågar mig: varför då?
En ensam 90-åring i ett hus kan omöjligt behöva städning av hela sitt hus varannan vecka?
Lika lite som hon behöver tre potatis, två pannbiffar, en deciliter sås, en deciliter lingon och två deciliter sallad till lunch.
Det omsorgsförvaltningen gjort nu och som redovisas i VT är att erbjuda städning var tredje vecka till "nyinskrivna", mot tidigare varannan.
Min fråga: varför då?
Varför har alla det behovet?
Är det en neddragning?
Svaret kommer i nästa andetag i VT:"...hon tillägger att det alltid handlar om en individuell bedömning. Är man i behov av städning oftare än var tredje vecka ska det gå att få."
Uttalandet kommer från Elisabeth Lago-Nilsson, (kd) ordförande i Omsorgsnämnden, och det lilla jag känner henne är positivt; hon är engagerad och har energi. Brinner för sin frågor.
Dock borde hon inte framfört det till VT (om hon nu gjort det så det inte är reporterns egen tolkning) som att "omsorgsnämnden måste spara" - en individanpassning är inget sparande, det är att skräddarsy sin service och det är det allra bästa!
Kommunen ska ha "rätt service till rätt kostnad" - varken mer eller mindre. Om Omsorgsnämnden kan genomföra en individuell prövning så långt möjligt är det allra bäst.
Som sagt: alla orkar inte äta de generella matportionerna. Och en del kanske inte blir mätta.
Kanske man kan få högre kundnöjdhet och rätt kostnad genom att individanpassa mer?
Jag tror det är så.
Och det är en viktig fråga, tycker jag, för fler kommunala instanser än Omsorgsnämnden.
Hur ökar vi graden av kundanpassning i Vimmerby kommun?

(Texten ovan är den ursprungliga versionen av insändaren i VT idag, som tyvärr dock blivit nedstruken av redaktionen och på så sätt tappat lite av sitt innehåll.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar