fredag 5 mars 2010

Hur fungerar RUT och ROT?

När debatten går hög och många intresserar sig sprids det felaktiga uppgifter och frågor ställs. Här är några fakta jag hämtat från central producerad information:
ROT och RUT, Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad samt Hushållsnära tjänster är tillsammans underlag för Husavdraget. Eftersom avdraget högst kan bli 50.000 på ett år per person, kan underlaget i form av arbetstid max vara 100.000 kronor per person och år. Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden.
Om du exempelvis låter städa ditt hus för 25.000 kronor per år och samtidigt bygger om för 75.000 kronor per år så är det 100.000 kronor. Men 20 % av kostnaderna är materialkostnader, d.v.s. 20.000 kronor. Då är det 80.000 som är underlag för skattereduktionen och du får 50%, d.v.s. 40.000 i avdragen skatt. Det dras direkt på fakturan från tjänsteutövaren, som i sin tur får pengarna från skatteverket, den s.k. fakturamodellen.
Är ni två i hushållet kan ni köpa denna typ av tjänster för sammantaget 200.000 kronor på ett år för att få bidrag. Inget hindrar er givetvis från att köpa mer därefter.
Hela syftet med denna reform är att göra svarta jobb vita. En bieffekt är att efterfrågan stimuleras så att ännu fler jobb skapas.
Hela reformen syftar till att förenkla för människorna i deras vardagsliv, motverka svartarbete och att kvinnor och män som utför hushållsnära tjänster ska ses som yrkesarbetande.
Denna reform har varit till stor nytta för många barnfamiljer och pensionärer och inte minst invandrare. Den har gett inträde till jobb, från arbetslöshet, för många människor. Och den har gett ett andrum för barnfamiljer och stöd till pensionärer.
Detta är ett led i arbetet att göra Sverige till ett bättre land för alla. Jag är glad att vi kan gå till val med en så stark och betydelsefull reform i ryggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar