måndag 29 mars 2010

Bra beslut för jobben i Vimmerby

Nu slipper en lång rad småföretagare i Vimmerby tvånget att anlita en revisor.
I en tid då allt fler människor skaffar F-skattesedel, allt fler vill driva sina egna små företagslådor, allt fler vill styra sin tid, så är det ett bra förslag i tiden som bland andra Maud Olofsson (c) ska ha kred för.
Med flera småföretag i en bygd som Vimmerby är chanserna större att fler får jobb. Det är oftast lättare för hundra små 2-mansföretag att anställa en ny vardera (=100 nya jobb) än för ett större företag att ta in hundra nya.
Det ena utesluter inte det andra, men jag tror de flesta förstår hur viktig småföretagarverksamheten är för en liten kommun som Vimmerby.
Förslaget var från början större, omfattade företag med högst 83 MIO i omsättning. Nu har det krymps betydligt, säkert på inrådan också från bankerna som väldigt gärna vill ha revisorerna kvar i företagen. Och det kan man förstå.
Nu omfattar beslutet företag med högst 3 MIO i omsättning per år, högst 3 anställda och max 1,5 MIO i balansomslutning. Två av dessa tre kriterier ska vara uppfyllda om man ska slippa revisor.
I hela landet är det runt 250.000 småföretag.
Måhända att det inte är en stor fråga men jag tycker det har ett starkt signalvärde; Alliansen vill få ned krånglet och utgifterna för företagandet och framförallt småföretagandet. Här går Maud Olofsson (c) i spetsen på ett föredömnligt sätt. Sedan är det givetvis så att en revisor tillför kompetens i de flesta bolag, men nu är det upp till företagaren själv att avgöra det.
Jag har svårt att se att en (s) minister på samma post skulle gjort samma prioriteringar.
Regeringens beslut att slopa revisionsplikten för de cirka 250 000 småföretagen är en åtgärd för jobben också i Vimmerby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar