onsdag 31 mars 2010

Om att vara, eller inte vara, stöpt i samma form

Det är tragiskt när nya centerpartister ska försvara gamla.
Peter Fjällgård refererar i sin blogg här (Time out från politiken) ett telefonsamtal med en partifrände som tycker sig redan trött på insändardebatten (valdebatten) i Vimmerby Tidning.
Fjällgård frågar om Vimmerby blivit ett gnällbälte.

Här har centern misslyckats med att tillsätta ett kommunalråd februari 2006-januari 2010, Vimmerby har i flera år tyngts av centerns ledarskap - inte minst har man misslyckats bygga positiv stämning och aktivt ledarskap i stadshuset - och så ska vi som klagar kallas för gnälliga av en ny centerpartist som av någon outgrundlig anledning måste försvara de gamla centerpartisterna?
Hoppas Peter Fjällgård fortsätter den linjen fram till valdagen.


Jag är medveten om att både Gudrun Brunegård (kd) och Tomas Petersson (m) också suttit i kommunstyrelsen men det är det största partiet, centern, som i det borgerliga blocket tillsätter ledarskapet i form av kommunalrådet.
Både Brungeård och Petersson har säkert fattat "fel" beslut från och till tillsammans med Centerstig,- det kan vara förlåtet alla om man bara kan lyssna och ta till sig - men det är Centerstig som haft den reella makten i stadshuset och kunnat ta initiativ till både det ena och det andra; från IT-avdelning till näringslivspolitik, från nationell till kommunal Allianspolitik. Tveksamt om ens gammel-centern i Vimmerby kan stava till Allians. Jag hoppas dock att de både nya centerpartisterna Ingela Nilsson-Nachtwei och Peter Fjällgård inser att de måste göra upp med det gamla för att kunna tillföra nytt.
Centern är mycket välkommen in i "Allians för Vimmerby kommun", men jag kommer att reagera om det blir med samma självgodhet och manér som de gångna fyra åren.
Än idag pratas det bland Vimmerbys företagare om det totala misslyckande man hade på Folkhögskolan där företagen avsatte gratis arbetstid (politikerna och tjänstemännen fick betalt) i möten och la förslag efter förslag och inte ett enda lyckades komma ut ur mötet. Knappast ens ett protokoll...
Ett 100-procentigt ansvar för detta hade det centerpartiska kommunalrådet, ingen annan.

Nu vill inte centern stå för det val man gjorde för några år sedan. Nu vill man släta över allt misslyckande. Nu vill man kalla oss, som påminner väljarna detta valår om vilka som haft den verkliga makten, för "gnälliga".
Nej du Fjällgård, den gubben går inte. Och det är synd att du som ny politiker antar ett manér som visar att du stöps i samma form som dina partikamrater. Hoppa ur den formen!

Jag själv går in i moderaterna för att förändra och förnya både där och i Vimmerby kommun.
Med gemensam moderat värderingsgrund, men med ett annat handlag och manér - varför ska man annars ha in nya människor i politiken?
Är nya där för att kopiera de gamla, de etablerade?
Inte jag!
Definitivt inte jag!

4 kommentarer:

  1. Peter Fjällgårs kommentar här.

    Min kommentar:
    Peter, din frustration och bitterhet över centerns läge just nu lyser igenom din text. Alliansen, eländet som du kallar det, har gjort mycket gott nationellt men lokalt finns den inte på grund av att den självgoda centern i Vimmerby inte vill stå för det man gjort/de man tillsatt. Om ni lyssnar in företagen i Vimmerby så kommer ni att få besked, varför tror du de röstat ned ditt kommunalråd och centern till under 200:e plats i rankningen? Är inte kommunalrådet (c)kommunens kontakt mot näringslivet och ansvarig för näringslivsklimatet?

    SvaraRadera
  2. Förlåt, Peters kommentar här/länken/

    http://peterrumskulla.blogspot.com/2010/03/moderater-fortsatter-sprida-osanning-i.html

    (Klipp ur och klistra in i din webbläsare, kan inte direktlänka kommentaren.)

    SvaraRadera
  3. Peter Högberg (s)raljerar i sin blogg över att vi sitter i var sin ringhörna Peter Fjällgård (c) och jag. Förvisso gör vi det i en del sakfrågor, sannolikt inte i värdegrunden. Högberg själv sitter på åskådarplats och lovar rapportera för sina bloggande s-vänner vad som händer.
    Jag svarade honom följande:

    Hej Peter,
    Jag har ännu inte förstörts av politiken, utan kommer uifrån med ett seende tillika utifrån och med en tradition att tala klarspråk. Jag tror väljarna uppskattar det och tar min kandidatur på allvar. Kan i sammanhanget konstatera att (s)-oppositionen i Vimmerby under fyra år varit ännu mer usel, du satt med och sålde ett kommunalt bolag 10 MIO under det senare värderade priset, inte heller du böjde ödmjukt på nacken och bad om ursäkt att ni inte ens värderade anläggningen. När ska man förklara sådant om inte under ett valår?

    Min kommentar här: Den är förunderlig, politiken. I näringslivet, där jag tillbringat hela mitt liv som anställd och som arbetsgivare, får allt man gör konsekvenser. Man får sluta, tappar en kund, får mer betalt, etc. Men i politiken räknar politikerna med att gå helt fria? Inte ens en debatt får ske. Och i Högbergs fall, inte tillstymmelse till medgivande om en utebliven värdering som kunde kostat kommunen 10 MIO?
    Kära läsare, hamnar jag i den "transen" i framtida politiska uppdrag, lova slå mig i nacken och be mig vakna till.

    SvaraRadera
  4. Peter Högberg (s)skriver på sin blogg följande:

    Hej Micael
    Två saker 1 Jag drev värdering i kommunstyrelsen dock inte offentligt. 2 Så var mitt inlägg om den totala oenighet som verkar råda i Alliansen. Du pratar om att köra ditt race. Innebär det att Moderaterna och de andra i Vimmerby Alliansen aldrig kan vara säkra på din röst. Om så är fallet undrar jag varför du gick med i moderaterna, eller var det bara slumpen.
    Du säger att du inte förstörts av politiken och det tar jag som en förolämpning. Det är som om jag skulle ge mig in på ditt område och säga att jag inte blivit förstörd på området reklam. Du kommer bli varse att även politiken kräver sin kunskap och förstår du inte det så tycker jag att du kan bli vid din läst.

    Mitt svar:
    Peter, du får ta det som du vill. Men helt klart har inte felsteg i politiken (undantaget nationellt då en och annan minister får gå) lokalt några konsekvenser. Att inte reservera sig offenligt när kommunen ska sälja ett miljonbolag utan värdering är mycket märkligt. Hade du reservation i ks? Jag har inte fått någon sådan refererad.
    Ja, jag är moderat och man kan lita på att jag har samma värdegrund som andra moderater. Jag kör mitt race med moderata förtecken, och jag hoppas att alla andra moderater är lika aktiva. I många, många frågor tycker vi samma, vilket du borde ha erfarenhet av. Men jag tror inte att något parti har medlemmar som håller med om allt till 100 procent. Det brukar ju blåsa även i (s) när någon minister gör fel, inte betalar p-böter, blir jagad av kronofogden etc. Och du håller väl inte med om alla klavertramp s-politiker gjort? Låt oss släppa den delen.
    Jo, man kan bli förstörd av att jobba med reklam, förstörd av att jobba för länge i offentlig sektor, förstörd över att vara på samma plats jämt, ha samma tankar jämt... Konstigt att du inte känner så. Jag kallar det vilja att utvecklas, att göra annat, att inte stanna upp. Jag tror många politiker blivit förstörda av att årtioende efter årtionde bara jobbat med det. Man tappar perspektiv. Det är inget heroiskt längre över att vara politiker, eller reklamman, i 50 år.
    Jag känner mig ny och fräsch i sammanhanget. Den dagen jag säger ja och amen till allt kommer jag att göra nåt annat.
    Och Peter, jag har mött många som säger att de har 25 års erfarenhet av det de gör, när man kollar har de 1 års erfarenhet 25 gånger. Det gör nämligen samma sak år ut och år in. Jag tror dessa finns i politiken också.

    SvaraRadera