lördag 3 april 2010

Artikelserie Vimmerbys framtid, del 4: Vimmerby ska ha en värdegrund att utvecklas med

Allt fler mellanstora städer skapar "centra"; innovationscentra, teknikkuvöser, entreprenörskluster.
Meningen med detta måste vara att fokusera, att dra folk med samma intresse till en speciell plats och när dom träffas utvecklas saker och idéer kommblir till.
Vimmerby är litet - men tllräckligt stort för att själv bli ett centra.
Min önskan är att det blir för barnkultur- och teater, där vi redan nått långt genom ALV.

Sannolikt kommer en stor majoritet av jordens befolkning att bo i städer i framtiden, Sverige inget undantag.
Stockholm växer så det knakar. Också Göteborg och Malmö och även regioner tar fart, som exempelvis Norrköping-Linköping, "den fjärde storstadsregionen".
Vimmerby kommer utan tvekan att ha en strid ström av utflyttning till dessa stora städer också framöver - räddningen är en strid ström av inflyttning/återflyttning. Förhoppningsvis större än den tidigare.

Vad ska man flytta till om man flyttar till Vimmerby?
Under alla år i kommunikationsbranschen har jag lärt mig att försöker man vara allt, så är man inget. Men också motsatsen: även generalister har en spets någonstans.
Vimmerbys spets är teater och kultur, även om den för närvarande är till 99 procent koncentrerad till Astrid Lindgrens Värld.

Vimmerby måste alltså vara något och vara något förbaskat bra.
Att vara småstad räcker inte. Att ha en hembygdspark räcker heller inte.
Vi måste skapa en profil, ett samhälle som i sig lever det vi vill att det ska vara.
Vi kan leva länge på att vara Astrid Lindgrens Stad och Hembygd rent bokstavligt.
Men inte för att få återflyttning, inflyttning.
Vi måste ta det ett steg längre.
Vi kan inte säga att "Vimmerby är Barnens Stad" och så inte vara det.
Vi kan inte säga att vi är "Astrid Lindgrens Stad" och så inte vara det heller.
Att vara det innebär ett helt annat commitment än det vi åstadkommit hittills.
Är man "Barnens stad" så har man inte bara landets bästa förskola och skola, man har också barnperspektiv på väldigt, väldigt mycket annat.

Jag tror man ska ta det en annan väg. Och börja i rätt ände.
Först måste Vimmerby hitta en gemensam värdegrund, som i sig inte behöver vara politisk skiljaktlig i sak. Den behöver vara mer omfattande än nuvarande "mod och fantasi" - den behöver vara ett styrdokument som inte ska styra oss men ge oss vägledning i ett långsiktigt arbete.
Internationellt pratar man om "fulfillment" och "commitment" - ett åtagande att gå åt samma håll till vi nått 100 procent fyllnadsgrad.
I mitt Vimmerby skulle kultur & teater kunna vara kärnvärden där vi är inte bara är Sverigesbäst utan också i världstopp, och lockar till oss studiebesök från hela världen.

I min vision för Vimmerby innebär det följande arbete
- Vi måste skapa den bästa förskolan, privat och kommunägd, byggd på olika pedagogiska teorier. Dock; den ska ha högsta betyg i kvalitativa mätningar.
- Vi måste ha den bästa grundskolan. Ingen mobbing, hög kreativitet, hög motivation, lärartätt och engagerat och med stora valmöjligheter för eleverna att tillskansa sig både teaori och praktik.
- Vi måste ha det bästa gymnasiet; valmöjligheter, unika program med satsningar på kultur och teater, hantverk och egenföretagande, lärartätt, motiverande och med höga betyg i jömförbara mätningar. Olika driftsformer.
- Småindustrin och småföretagen ska blomstra. Vi ska uppmuntra etableringar i alla branscher, skapa förutsättningar för jobbskapande, jobben ska vara en stående punkt på kommunstyrelsens dagordning och i stadshuset finns en tjänsteman som enbart arbetar med småföretagarfrågor och etableringar. Turism- och Näringsliv blir bara Turism, näringslivsfrågorna tas tillbaka till kommunstyrelsen och kommunalrådet där de hör hemma. Speciella profilprogram tas fram för att se vilka etableringar som är lättast att göra, anpassat till det som redan finns. Ett östra Sveriges Gnosjö, men omfattande samarbete mellan företag och underentreprenörssamverkan.
- Äldreomsorgen ska följa samma mönster; den ska vara den bästa, vi ska ha system och idéer som ligger i Sverigetopp och ger oss studiebesök från andra. Omsorgen ska bygga på samma värdegrund och ha en egen pedagogik, precis som förskolan.
- Medarbetarna i den offentliga, kommunala sektorn ska motiveras och belönas för engagemang och idérikedom och väl utfört arbete. Stoltheten ska nå sådan nivå att man vill ta ett jobb i den offentliga kommunala sektorn, där kundens feedback och återkoppling från verksamheten är det som styr arbetet.
- Boendemiljöerna ska vara unika och speciella, attraktiva på flera sätt, ha högt andrahandsvärde och bra värdetillväxt.

Är inte detta för brett? För stor vision? Önskedröm?
Inte om man skapar en värdegrund som hela tiden styr våra beslut.
En sak har jag lärt mig som entreprenör; verkligheten överträffar alltid fantasin och både jag själv och alla entreprenörer jag mött har börjat sin resa med att blunda och inom sig "höra och se allt färdigt".
Det är drivkraften, det är möjligt och allt går!
Men inget går utan jobb. Det är också något jag bär med mig; ingen skapar något utan hårt arbete, snabba pengar finns inte, snabb framgång finns bara på lotto och på travet, i verkligheten bygger all framgång på hårt arbete.
Den som är beredd att kavla upp ärmarna, spotta i nävarna och är besjälad av en vision kommer att lyckas.
En kollektiv vision för hela Vimmerby - en sådan kraft skulle skapa en aura runt hela kommunen och ge vår kommun en karisma som skulle dra med många, många.
Många vill. Jag vet att många vill.
Låt oss börja det arbetet efter valet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar