måndag 5 april 2010

Nya lågprisvaruhus vid Vimmerbyallén?

Jag har tidigare skrivit om infarten "Vimmerbyallén" - den långa infarten till Astrid Lindgrens Värld för Stockholmstrafiken.
Vid senaste fullmäktigemötet i Vimmerby antogs detaljplanen för en del fastigheter utmed Vimmerbyallén - främst de som ligger mitt emot Odalhallen och Böndernas hus.
Detaljplanen syftar till att öka handelsverksamheten i området genom att utöka byggrätterna.
Man ska också skapa en ny parkering på 100 platser för att ersätta dom som försvann när Vimarhem bygger vid kallbadhuset.
En ny miljöstation ska byggas också, och också kanske en framtida gång- och cykelväg utmed järnvägen.
Den aktuella marken i planen ägs till 70% av kommunen, resterande privat.
Om kommunen får förfrågningar från nya lågprisvaruhus är det nog till denna tomt, mellan Bilteknik och järnvägsspåret, som spekulanter hänvisas till.
Om den sedan är bra för handel är en annan sak. Butiker drar butiker, folk drar folk, och kan man bygga nya lågprisvaruhus tillräckligt tätt tror jag på det. Det skulle lyfta området ytterligare.
Tyvärr, för Vimmerbys del men bra för norra länet, har Västervik lyckats till hundra procent i sina försök till etablerad lågprishandel. Att få Biltema etablerat är verkligen en fjäder i hatten för Västerviks kommuns näringslivsverksamhet.
Man räknar säkert med Vimmerbys befolkning i sitt underlag, även om halva kommunen kanske hellre åker till Biltema i Linköping. Vi får se hur det blir i framtiden.
Men etableringarna i Västervik tunnar ut eventuella spekulanter för Vimmerbys del. Jag tror vi gick miste om något avgörande när Västervik drog den ena handelsdraken eftger den andra.
Trots det: jag tycker Vimmerby ska fortsätta jobba för nya etableringar. Vi har ett stort omland och är en traditionsrik handelsstad. Världen förändras ständigt, nya möjligheter kommer. Det gäller att vara planerad och beredd att agera snabbt.

Förutom vid Vimmerbyallén tycker jag området vid mässhallarna också är bra, om det finns tomter kvar i anslutning till Materialmännen, Carlenskogs, Ica Supermarket, etc. Det är viktigt att de ligger nära och att parkering kan delas. På så sätt är lågprisetableringen vid Vimmerbyallén perfekt.
Kan man göra något åt Odal-hallen? Grå, klottrad plåt skämmer infarten.
Kan tomten säljas, hallen rivas och en ny byggnad uppstå?
Idealet vore kanske nyetableringar på båda sidor vägen, alldeleles efter järnvägen.
Då skulle Vimmerbyallén få en ansiktslyftning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar