onsdag 21 april 2010

Högberg (s) har fel om Alliansen

Annika Högberg (s) i Vimmerby kommenterade vårpropositionen i Vimmerby Tidning i lördags. När hon beskriver SCB:s procentsatser av sysselsättningen så glömmer hon att procenten inte alls visar reella tal.
Befolkningen 2006 var 9.113.357 människor men det var fler 1 januari 2010, då vi räknar in 9.256.000 medborgare i landet.
Vi måste räkna reella jobb - 2010 är det 50.000 fler människor i sysselsättning än 2006.
Vi har 15.000 fler ungdomar i jobb idag än 2006.
Däremot har vi 50.000 fler arbetslösa idag än 2006 och vi har också 50.000 i åtgärder.
Dessa tal är i relation till andra länder som drabbats av den globala krisen väldigt lite, Sverige räknas som föregångsland även här, vi är bland de bästa i klassen.
När Annika Högberg tidigare talat om ”utförsäkring från sjukförsäkringen” så menar hon egentligen ”omförsäkrade”, för det är vad som sker.
Alliansen har på bara 3,5 år förvandlat utanförskap till gemenskap. Socialdemokraterna satte 550.000 personer 2006 i en gigantisk väntsal där det stod på en skylt ”Sjukförsäkrade och Sjukpensionerade”.
Dessa människor hörde inget från försäkringskassan på så långa perioder som 10 år. Idag är gränsen satt till 30 månader för en sjukskrivning, därefter blir du omförsäkrad om din sjukdom kräver detta.
Men visar det sig att du kan jobba 10 procent, kanske 20 procent så ska arbetsförmedlingen hjälpa dig till sysselsättning. Under dessa 30 månader jobbar man intensivt med din rehabilitering och din sjukdomsbild för att du inte ska hamna utanför arbetsmarknaden, om du så kan arbete det minsta. Målet är att du ska rehabiliteras och komma tillbaka till din arbetsplats. Det är denna arbetsplats som Högberg och Sahlin kallar ”stupstocken” - vi andra vet att det är en möjlighet till egen försörjning, till nytta, till utveckling, till välfärd.
Det är ändå ett märkligt faktum att 70 procent av de sjukskrivna från 2006 har hittat en arbetsväg nu.
Resterande har omförsäkrats i försäkringssystemet. Att en av historiens största sjukvårdsreformer inte sätter sig direkt är givet, det finns alltid svaga länkar när man organisatoriskt ska ta folk från utanförskap till gemenskap.
Det är en enorm omställning i den offentliga samhällsapparaten. Arbetslöshetsförsäkringen, A-kassan, är ingen parkeringsplats utan ska samverka med andra trygghetssystem. Det är inget evigt försäkringsstöd.
Det är en omställningsförsäkring, man ska ha hjälp av arbetsförmedlingen att snabbt hitta nytt jobb när man blivit av med det gamla. Arbetsförmedlingen är inte längre en låda dit folk går och får stanna i evighet i diverse åtgärder - den ska effektivt förmedla jobb, ge stöd, ge vägvisning till ny sysselsättning.
Sjukförsäkringen ska skapa trygghet, hitta vägar tillbaka och vara ett starkt skydd för de svårt sjuka.
(Ovan text publicerad i Vimmerby Tidning i måndags)

1 kommentar:

  1. Vårpropositionen 2010 visar att antalet 2006 sysselsatta var 4 429 000 personer och
    7,1 % arbetslösa. 2009 var 4 499 000 personer sysselsatta och arbetslösheten var 8,3 %.
    Således har antalet sysselsatta i reella tal ökat med 60 000 personer men trots detta har arbetslösheten ökat 1,2 %. Detta kan väl bara förklaras med befolkningsökningen. Denna har skett till största delen genom invandring och i de nyanlända grupperna är sysselsättningen låg.
    Men när de lärt sig svenska kan de förhoppningsvis bidra till en ökad sysselsättning.

    SvaraRadera