onsdag 14 april 2010

Träd, RUT och skola...

Idag är det sol och över 10 grader - i solskenet säkert mer.
Därför ska jag bara ta några korta notiser om Vimmerby just nu.

TRÄDEN.
VT konstaterar att kajorna flyttat till andra träd med parksoffor under och skitar ned där också. Kommunalrådet lovar dock att dom träden inte kommer att fällas. Argumentet nu är att de var för stora, turistbyrån tyckte inte om dem, två var döda, etc. Kommunalrådet tecknar också in ett löfte om att det ska bli riktigt snyggt på stenöknen framför Rådhuset till sommaren. Hoppas han kan hålla det och att han har en bra känsla för vad som är "snyggt".

NYTT FORMAT PÅ LOKALTIDNINGEN.
Ja, det händer ju inte så ofta att en lokal tidning görs om, men nu har det hänt på Vimmerby Tidning. Alf Wesik skriver "...mindre, lite tyngre...lägre..." och jag trodde först att han beskrev min egen fysiska person, för just så känns det nu när vinterkläder byts mot vårkläder...
Nja, det blev väl ganska bra det nya formatet, lättare att lägga upp tidningen för läsning i vilket fall. Innehållet är viktigare än designen, trots allt. Bäst är att båda håller hög klass men det kanske är en resursfråga för Bengt Ingmarsson snarare än för Alf Wesik. Jag driver inte Vimmerby Tidning, däremot är jag väldigt tacksam för att Vimmerby kommun fortfarande har en egen tidning i dessa tidevarv. För många är det den enda informationskälla man har.

RIKSMÖTE.
Jo, i helgen ska jag på moderaternas Riksmöte i Göteborg och ska försöka blogga lite därifrån.

VALPLATTFORM.
Moderaterna i Vimmerby har haft första mötet om valplattformen och nu sker det en hel del idéarbete innan den presenteras senare i vår. Det är inte alls för sent för alla och envar att delta med idéer för Vimmerbys bästa, maila eller skriv kommentarer på bloggen så tas de vidare.

RUT.
Yngve Råberg (s), Västervik ger sig inte om RUT. I hans värld är det fortfarande de högavlönade som använder RUT, intressant är då att åter publicera Almegas text.
Så här skriver Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega i en artikel som publicerades i mars:"Av de 92 465 personer som använde RUT-avdraget år 2008 har 22 338 personer (24,2 procent) en månadslön på högst 16.400 kr, och 26 993 personer (29,2 procent) en inkomst på 40.900 kr/mån eller mer. Bland dem med löner mellan detta spann använde 43 134 personer (46,6 procent) RUT-avdraget. Detta, som Almega presenterade i februari, är fakta utifrån SCB’s egen statistik."
Enligt Yngve Råberg är människor med månadslön på 16.400 kronor högavlönade. När ska de här gammelsossarna sluta med sitt pig-tjafs? En annan insändare i VT beskriver att det är skillnad på personen som kommer hem, om hon är kommunanställd. Hon är mer "neutral och gör en behjärtansvärd insats". Kanske det som är grundfelet i den offentliga tjänsten: man ses som "neutral" som offentliganställd vilket är alldeles galet. Den människan har precis samma lönsamhetskrav på sig som en privatanställd, och precis samma förmåga till intigritet. Eller vill vi att de offentliganställda ska ha mindre koll på "kommunkoncernens" lönsamhet än andra...?

VIRSERUMS SKOLA.
Kul att se kommunalrådet Kira Berg (s) i Hultsfred vifta med papperen i tidningen och säga "vi kommer visst att erbjuda skola" och menar då låg och mellanstadium. Högsdtadiet har man ju redan benhårt sagt att man vill lägga ned och man tillät heller ingen privat utan staten fick uppifrån banka klubban i skallen på sossarna i Hultsfred och säga att ni måste visst erbjuda privata alternativ att driva skolan. Hur ska man kunna ta sig ur detta man satt sig i? Förtroendet för (s) i Virserum måste vara inte bara på noll, utan på minus.

2 kommentarer:

  1. Stycke 1: Om man följer kajornas "spår" och hugger ner lövträden ett efter ett kan man få dem att flytta ända upp i Älåkrabacken och därmed har man löst kajproblemet.

    Stycke 2: Roligt att vi har en egen tidning i Vimmerby och det nya formatet är bra. Särskilt insändarsidan (t ex idag 14/4) är läsvärd liksom familjesidan och nyheterna från olika orter. För de sportintresserade finns också mycket att ta del av.

    Stycke % RUT: Här är Alliansen inne på känslig mark som de inte riktigt förstår. Vem som helst som går tillbaka tre generationer träffar på en piga eller en dräng i sin släkt. Deras berättelser handlar om underkastelse i någon form. Undrar om man kollat de under 16 400 kr/månad om de inte har en make/maka som tjänar en hel del och då blir hela familjen höginkomsttagare.
    Lönsamhetskravet är inte lika stort för en hemhjälpsgivare i kommunen (Undersköterskor i öppen vård) De har ett socialt ansvar också och bör väl byta några ord med den gamle. Det största problemet med RUT är att skattebetalarna står för hälften.

    Stycke 6. Friskolor är av ondo. Skolor är inget man ska tjäna pengar på, det ska man göra på industriell/tjänsteverksamhet. Friskolorna är en skyddad verkstad, där man får ersättning för varje elev efter snittet på kommunens elevkostnad. En riktig friskola ska leva på egna insamlade medel och inte på skattebetalarnas pengar, så gör Lundsberg, Sigtuna m fl. Varför ska skattebetalarnas pengar föras över till andra länder som skett? Pedagogiska idèer kan framgångsrikt prövas inom den kommunala skolan.
    Friskolan har sin ev pegagogiska profil för att rättfärdiga sin profit. Det är lite synd om Hultsfreds kommun som inte själva får bestämma i frågan, men det kommunala självstyret har i stort upphört.

    SvaraRadera
  2. Synd om Hultsfreds kommun är det, men definitivt inte om s-majoriteten som okänsligt försökte stoppa alternativ i Virserum. Heder åt Virserumsborna som kämpade för sin sak och vann.
    Friskolor tillhör den valfrihet som åtminstonde för mig står för samhällsutveckling och framtåskridande. Sedan kan jag bara fastslå att inget går utan vinst, varken stat, kommun, skolor, sjukhus eller företag.

    SvaraRadera