söndag 11 april 2010

OH-apparatens tid förbi på stadshuset?

Vad bra att kommunstyrelsen tog (m)-motionen om en IT-utredning i Vimmerby kommuns förvaltning på allvar!
Jag hoppas det är första steget till en IT-kultur- och strategi i Vimmerby kommun som ska vara jämförbar med andra kommuners, eller varför inte av samma standard som företagen har.
(Det går att läsa mer om företagens användning av IT-teknik på SCB:s hemsida, klicka här.)

Det finns många fördelar med en effektiv IT-avdelning och en bra IT-kultur.
Förutom att man ska klara av de basala kraven; mailfunktioner, säkerhet, programinstalleringar, snabb överföringshastighet, lagring etc så ska man också lösa mycket "ad hoc", och nåt som vi i kommunikationsbranschen kallar för SBS, översatt "Skit Bakom Spakarna".
Tyvärr får jag konstatera att det är rätt många SBS-fel hos min egen dator...
Men det finns många andra aspekter runt IT-användning i ett företag eller organisation.
Exempelvis:
- Ett av fyra företag med tio anställda eller fler väljer distansmöte i form av telefon,- webb- eller videomöten istället för fysiska möten.
- Företag har inte råd att skicka alla på kurs - bland annat boendekostnaderna är höga - kurser via webben är effektiva och når många.
- Webb-TV utvecklas allt mer. Sparar tid. Ökar informationsspridning.
- Energibesparing genom IT-teknik. Man kan tända och släcka energikällor.
- Minskade reklamkostnader - en bra, interaktiv hemsida kommunicerar effektiv
- Rörliga bilder - man kan visa filmer från och om kommunen på sin hemsida.
- Ett av tre företag använder CRM-system. (System för att samla in, lagra och göra information tillgänglig för olika affärsområden i företaget).

Ett CRM-system skulle kanske vara applicerbart också i en kommun föreställer jag mig. Effektivt. Personalsnålt. Tidsbesparande. Den bransch som mest använder CRM-system frekvent är finanssektorn. 50-60% av företagen i sektorn har CRM-system för att sprida information och för analys. (Källa: SCB)

Nej, overheadapparatens tid måste snart vara förbi i Vimmerby stadshus. Trots en välbemannad IT-avdelning arbetar tjänstemän fortfarande med plast-OH och OH-apparater, sägs det. Hur effektivt sprider man information före, under och efter möten då?
Men en utredning om en IT-strategi, och, förhoppningsvis, åtföljande upprustning, utbildning och modernisering tror jag det hela betalar sig med råge i minskade administrativa kostnader.
Och som sagt - allt finns att köpa utanför Stadshuset, precis allt behöver ju som bekant en kommun inte äga och driva själv.

I moderaterna känner jag ett starkt stöd för en effektivisering av IT-funktionen i kommunen. Det var därför extra roligt att också övriga i kommunstyrelsen biföll (m)-motionen.

Fotnot: Vill ni läsa ett resultat av dålig IT-kultur och IT-styrning i Vimmerby så gå in på Magnus Gustafsons (m) blogg genom att klicka här, så får ni ett exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar