torsdag 29 april 2010

Nej, inte Anders Borgs fel att just Vimmerby har underskott

Vill skicka vidare detta till alla Vimmerbybor och till Peter Högberg (s) som envist hävdar att Anders Borg slår undan benen på kommunerna genom att inte förnya det engångsbidrag man haft tidigare.
Följande är ett pressmeddelande från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Observera att det man konstaterar - kommunernas överskott - inte gäller Vimmerby men det är självklart inte Anders Borgs fel.

Pressmeddelande från SKL:
De senaste dagarna har en debatt blossat upp om kommunsektorns ekonomi och eventuella behov av ökade statsbidrag. Eftersom flera har hänvisat till SKL:s tjänstemän och de prognoser vi gör vill vi redovisa några fakta.
Förra året redovisade kommuner och landsting ett sammantaget överskott på 14 miljarder och i år kommer överskottet tack vare det tillfälliga konjunkturstödet att bli högre och sannolikt hamna på drygt 18 miljarder.
Kommunsektorn hade förra året en återhållsam kostnadsutveckling. Den kommunfinansierade sysselsättningen minskade med ca 5~000 personer, vilket dock är mindre än en halv procent. Även i år väntas kommuner och landsting trots god intäktsutveckling hålla nere kostnadsökningarna för att klara ett positivt resultat även 2011.
Konjunkturen förstärks nu. Enligt vår senaste skatteunderlagsprognos kommer kommunsektorns skatteintäkter nästa år öka mer än tidigare år eller med drygt 12 miljarder. Det kan jämföras med att skatteunderlagstillväxten ökade på skatteintäkterna 2009 och 2010 med ca 7 miljarder per år.
När det tillfälliga konjunkturstödet försvinner 2011 innebär det ett bortfall av statsbidrag på 12 miljarder kronor.
Det starka resultatet i utgångsläget 2010, gör att kommunsektorn som helhet, enligt SKL:s prognoser, kommer att gå med 3 miljarder i överskott under 2011.
- Debatten visar hur viktig kommunsektorn och dess ekonomiska förutsättningar är för samhället. Men det är beklagligt att SKL:s tjänstemän blir indragna i valdebatten. Vi tjänstemän tar givetvis inte ställning i de partipolitiska frågorna, säger Mats Kinnwall, chefsekonom och avdelningschef för avdelningen ekonomi och styrning på Sveriges Kommuner och Landsting.

- SKL:s bedömning av kommunsektorns ekonomi kommer att redovisas i detalj i Ekonomirapporten som vi presenterar den 5 maj, säger Mats Kinnwall.

2 kommentarer:

  1. Slutsatsen är att det är den lokala Alliansen då som gör att det går dåligt för Vimmerby.

    SvaraRadera
  2. Medger att det inte gått bra de senaste fyra åren. Det går inte att bortse från alla möjliga mätningar som visar misslyckandet. Och givetvis har hela kommunstyrelsen ett mycket stort ansvar, varken socialdemokrater eller moderater har slagit larm på ett tydligt sätt. Centern bär det största ansvaret och det är lite synd om Per-Åke (c) som nu får bära kritikbördan, trots att han inte var med under dessa år, men partiet har heller inte medgett det bristande ledarskap man visat upp. Det är inte bra.
    Inom moderaterna, som, endast har 6 mandat av 49 i fullmäktige, ser vi problemen och arbetar aktivt för att åtgärda. Vi kommer med en valplattform som förhoppningsvis snabbt ska ta Vimmerby till överskott. Vi ber om väljarnas förtroende för detta i årets val.

    SvaraRadera