onsdag 21 april 2010

Revisorerna tittar på Vimmerbys affärer med lokalt näringsliv

Revisorerna kommenterar Vimmerby kommuns olika affärer med sitt näringsliv i sin rapport till fullmäktige på måndag.
Så här skriver man:
- Vi har tidigare konstaterat att kommunen under 2007 sålde fastigheten Plåtslagaren 1 samt en del av fastigheten Vimmerby 3:6 inom kvarteret Plåtslagaren till VTT Fastighets AB och att försäljningen finansierades genom att kommunen beviljade två långfristiga lån på sammanlagt 4 MIO kronor. Lånen var ränte och amroteringsfria i 10 år.
- Kommunen värderade fordran till 4 MIO kronor, och har i år samma värdering vilket inte anses följa försiktighetsprincipen.
- Vi anser att kommunen bör överväga nedskrivning av beloppet. Rådet för kommunal redovisning har uttalat sig i frågan om avvikande räntevillkor och menar att information om förekomsten av dessa fordringar och villkoren bör redovisas i förvaltningsberättelsen samt i noten om långfristiga fordringar i balansräkningen. Denna information lämnas fortfarande inte i årsredovisningen, skriver revisorerna.

Vimmerby Tidning
Bland de kortfristiga fordringarna finns uppotaget en hyreskostnad för lokaler i Typografen 2 för tiden 1/6 2007-31/12 2008 på totalt 540.913 kronor. Det är ett hyresavtal mellan Vimmerby kommun och Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening från år 2007. Vi bedömmer att ovanstående kostnader borde påverkat årets resultat.

Om man ska tolka detta hyr kommunen gamla VTT-fastigheten av Vimmerby Tidning. Till vad kan man undra då man själva har tryckpress i fastigheten och DK kontor har etablerat sig där?

VTT Grafiska
Revisorerna skriver:
- Vi har även konstaterat att det finns en fakturafordran från 2008 på VTT Grafiska som per den 31/12 2009 uppgick till 499.152 kronor som avser anslutningsavgifter, till ursprungligt belopp på 549.152 kronor. Till dags dato har ytterligare avbetalningar skett och nu uppgår frodran till 369.152 kronor.
VTT-Grafiska har, om man ska tolka detta, en löpande kommunal kredit på anslutningsavgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar