torsdag 15 april 2010

Ska vi vänta till Lyxfällan kommer till Vimmerby?

Anlänt till Göteborg torsdag kväll. för två dagars Riksmöte med 2.200 andra moderater i landet.
Askmolnet har säkert hindrat några från att landa denna torsdagskväll.
Tog in på hotell, tog en öl och ett mål mat på en kvarterskrog och väl hemma på hotellrummet slog jag på TV:n.
TV3:s Lyxfällan....
Här stod Charlie och sålde för fullt av det unga parets ihopsamlade ägodelar; en bil för 10.000, en MC för 20.000, nåt annat för 12.000... och så vidare, de får ihop ungeför vad kronofogden behövde för att sitta still ett tag.
Och så fick man se att man köpt cocacola, snus och choklad för 18.000 kronor på ett år, ungefär vad en barnvagn, blöjor för ett år och en barnstol till bilen hade kostat.
Men det är ju det här det handlar om.
Även kommunekonomiskt.
Den unga familjen får ingen påspädning av pengar. Vimmerby kommun däremot får påspädning av skattepengar, men det räcker inte ändå. Man höjer skatten till över riksgenomsnittet, men det räcker inte ändå.
Ett hushåll kan inte leva så. Att rätta mun efter matsäcken är ett ordspråk som är en evig sanning.
Man kan inte köpa saker på kredit hur länge som helst, man kan inte välja coca cola och snus när man istället behöver blöjor och barnvagn.
Nånstans måste man fundera över hur man investerar. Investeringar för att skapa större intäkter är en tillväxtstrategi. Men investerar man utan att skapa större inkomster utan bara skapar större skulder får man fundera över hur och vem som ska investera.
I Vimmerby kommun prioriterar man inte rätt.
Man tycker man ska bygga allt, äga allt själva.
Hade man tagit mitt förslag om att låta Skanska/NCC bygga en ny gymnasieskola på Lundområdet och hyrt in sig, sålt nuvarande gymnasieskola och låtit någon bygga ett äldreboede på tomten hade man varit fri från 110 MIO i lån och fått ett äldreboende på köpet.
Rätt är att tänka att man ska bruka och driva (om ingen privat aktör vill göra det) - men för den skulle behöver man inte äga. Det är viktigt att exempelvis framtida investeringar sker utanför kommunens kassa.
Nu ska man bygag ett dagis med 120 platser. Är det något som frågar hur? Nej, man vänder sig till kommunala Vimarhem som ska bygga i kommunens regi.
Istället borde detta vara reservutgången - hittar vi ingen privat som vill bygga och hyra ut ett dagis då ska vi överväga att bygga själva.
Men man börjar bakvänt, trots att kommunen är borgerligt styrd.
Skola och omsorg får inte tillräckligt med pengar, de går till räntor och byråkrati.
Paraplyseendet saknas, man ser inte att man kan plocka en tjänsteman i administrationen och anställa en omsorgsassistent till istället.
Man riskerar att hamna i Lyxfällan om man inte stramar åt.
Ska Tv3 komma till Vimmerby och hjälpa kommunens politiker med ekonomin?

Uppenbarligen läser man inte siffrorna. Läser man siffrorna så drar man inte konsekvenserna.
Konsekvenserna är indragning av tjänster och prioritering vilka tjänster som ska vara kvar.
Konsekvenserna är att hålla kostnader rörliga utanför huset istället för att binda egna investeringar i åratal, där pengar går till räntor istället för verksamhet.
Teknik och Service har en stor budget. Hur mycket kan man spara genom ett effektivare inköpssystem?
Vimmeby kommun behöver förnyelse i sin politiska styrning och en annan beslutskultur.
Vi är ute i elfte timmen.

2 kommentarer:

  1. Vimmerbys budget för 2011 blir på ca 1000 miljoner. Ska vi ha en buffert på 3 % blir summan 30 miljoner. Det, gode MG, kan du inte ta genom att spara administrationstjänster. En snittjänst på ca 23 000 kr kostar 12 x 23 000 x 1,40 = 386 000 kr. För att spara 30 miljoner får man ta bort 78 tjänster på stadshuset. Då blir det inte många kvar där, men å andra sidan frigörs utrymme för ett äldreboende centralt i stan.
    Nej, man måste skära på skolan och omsorgen, hur svårt det än kan vara, och det är då partiet och politikern testas.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att snitttjänsten snarare kostar 400.000-500.000 kronor med de kostnader en tjänst för med sig.
    Nej, jag kan inte ta alla dessa i administrationen rakt av. Det blit att både gasa och bromsa, öka intäkterna genom att öka skatteunderlag samt bromsa genom nedskärningar.
    Det vore fel att ge klara direktiv redan här, jag är ju inte insatt i vad alla gör och vad alla måste göra.
    Men om man har 100% i intäkter och 101% i kostnader så måste man skära, det är verkligheten och det är obegripligt att det inte görs.
    Dock kan jag generellt säga: skolan och omsorgen är kärnan i vår välfärd, där får vi inte skära. Istället ska vi öka kvalitén.
    I administrationen har jag ambitionen att skära och effektivisera, exakt var är förstås omöjligt att säga men generellt så gäller att organisera om för att minska tjänster, att lägga ut för att minska tjänster och att samordna med exempelvis Västervik för att minska tjänster.
    30 MIO rälknar jag med är ungefär 60 tjänster på 1.300 drygt. Det är väldigt få tjänster i sammanhanget, oftast får man ta många fler för att få effekt.
    I grunden handlar det om att inte bygga upp tjänster som fasta kostnader. Teknik- och Service har ökat antalet tjänster relativt mycket under perioden, man kan undra vad det är för poster som krävt en ökning av arbetskraften där.
    Magkänslan säger att det finns luft i organisationen men ett är klart; kärnan i välfärden som skola, vård och omsorg är det som ska prioriteras.
    Att inte pengarna räcker dit indikerar systemfel.

    SvaraRadera