måndag 12 april 2010

För att klara baskrav i vården måste vi ha arbetskraftsinvandring

Vimmerby har relativt få invandrare.
Dock, fler och fler har kommit under 2000-talet och bland allmänheten är det ganska lite känt hur invandrare idag tas emot och slussas ut i samhället.
Frågorna är många.
Vilken politik är det man följer? Varför får de inte jobba i det yrke de är utbildade? Är det rimligt i vår svenska kultur och med vårt regelverk att fadern utser den vuxne dotterns make?

Migrationsminister Tobias Billströms (m) föreläsning i Oskarshamn förra veckan för moderata politiker i länet, var mycket givande och det finns anledning till ytterligare klargörande av Alliansens asylpolitik, som bygger på "ordning och reda" och ett humant synsätt.
Här inledningsvis några konstaterande:
- Sverige har ett av världens mest generösa asylsystem.
- Det är viktigt att korta handläggningstiden. Det är A och O rent mänskligt.
- Det ska vara en förvaltningsdomstol som granskar skälen för asyl, inte en politiker.
- De som får stanna ska veta hur framtiden kommer att bli.
- Återvändarsamtalen har blivit bättre. Antalet återvändare ökar. Sverige betalar ut ett startbidrag till en återvändare som med hjälp av internationell organisation betalas ut när återvändaren nått sitt hemland.
- Varje land i världen är skyldig att ta emot sina medborgare.
- Arbetskraftsreformen är den största på 40 år. Det måste bli fler vägar in till Sverige, inte bara via asyl utan också för kunnig arbetskraft som vill hit och arbeta, vi har flera yrken där det råder arbetskraftsbrist.
- Vi kan inte försvara det nuvaranded osolidariska systemet i EU: 2007 tog Sverige emot 67% av Europas irakier, Grekland knappt 1 procent. Varje land måste ta sin del av ansvaret. Det rättvisa, EU-baserade asylsystemet måste fungera från och med 2012.

Billström kom in på skillnaderna mellan det röd-gröna vänsterexperimentet och Alliansen:
- Alliansen är överens om sin politik. De rödgröna uppvisar flera meningsskiljaktligheter: miljöpartiet och vänstern vill ha en allmän amnesti för de som fått nej att stanna i landet. Det kommer att ske om röd-gröna får makten efter valet. Miljöpartiet är för arbetskraftsinvandring, s+v emot. Miljöpartiet och vänstern vill ta bort bidragen till återvändarna. (s) säger "njaee" till en gemensam EU-asylpolitik medan v och mp inte ens vill vara med i EU över huvudtaget.
- Från Alliansens sida tycker vi det är bra att människor kan resa in och ut ur vårt land. Det är i enlighet med FN, EU och Geneve-konventionen - Sverige har undertecknat allt och vi kan inte stänga våra gränser. Man kan inte vrida klockan tillbaka, sa Billström.

Tilläggas kan att Sverige finns i ett globalt sammanhang och måste se invandrare som en tillgång och inte som ett hot. De måste integreras i vårt samhälle och det måste bli ordning och reda - inte karantän och flyktingläger i stora bostadsområden som är en inhuman process, som var dså långt som socialdemokratin orkade med under sin regeringsperiod.
Men Billström sa också:
- Fri invandring kan vara ett problem, precis som ett helt gränslöst samhälle. Det är en vacker tanke... men ett gränslöst samhälle utnyttjas också av människor som inte har goda avsikter. Ska vi då ha en världspolis?
Med ordning och reda, regler som sköts av förvaltningsdomstgol, omhändertagande som är humant, registrering av yrkeskunnande och med en effektiv svenskaundervisning trodde Billström att det skulle bli bättre.
- Jag är övertygad om att vi bland annat för att klara vården till allt fler äldre människor, behöver en arbetskraftsinvandring. Detta för att klara de mest basala kraven, sa han.

Kulturkrockarna berördes också. Får man exempelvis ha burka? Billström hävdade att det kanske är 200 personer i Sverige som bär burka, inget stort problem tyckte han. Men underströk:
- Du får ge en konservativ uppfostran, det är ok för de flesta. Men du får inte tvinga en vuxen dotter att gifta sig med en viss man, ett livsval. Enligt svensk lag får man inte begränsa sina barns livsval. Det är inte acceptablet och givetvis inte heller hedersvåld.
Länets moderata politiker fick flera bra klargörande under kvällen rörande migrationspolitiken av Tobias Billström.

5 kommentarer:

  1. "För att klara baskraven i vården måste vi ha arbetskraftsinvandring" Detta yttrande är ett av de mest utbredda PK-lögnerna som förekommer och MG säger det för han måste. I vården ska man kunna svenska och det dröjer länge innan en invandrare, som ofta är analfabet, kan tala väl och tydligt för att en sjuk eller gamling ska förstå. Vi har massor med ungdomar redan i åldern 19-30 år som går utan arbete. Sätt in dem i vårdjobben och ta inte in fler till SFI-undervisningen. Ska inte Alliansen arbetslinje gälla nu levande ungdomar av svensk och utländsk härstamning?

    SvaraRadera
  2. Ja du, Lars. Dags att plocka fram räknestickan och kolla hur medellivslängden och barnafödandet hänger ihop. Vi lever längre och behöver alltså då också vårdinsatser längre. Samtidigt föds det färre och därmed finns det också färre händer i vården när det är dags. Du borde studera Sveriges Kommuner- och Landstings rapport som kom härom veckan. Där tas detta upp på ett mycket bra sätt. I din värld är detta säkert också en PK-lögn. Det är ju allt som inte passar Sverigedemokraterna...

    SvaraRadera
  3. Självklart ska man kunna svenska. Och FSI måste bli effektivare på att lära ut svenska språket, det säger ju också Billström.
    Men jag vill se den politiker som om 10-20 år står i vården och säger till de gamla att vi inte har någon som kan komma till dig, för vi ville ha stängda gränser och ingen invandring.
    Jag har en historia som kan väcka en tanke:
    En gammal kvinna fick en ny läkare vid sitt återkommande sjukhusbesök. Läkaren var polack. Efteråt tillfrågades hon vad hon tyckte om läkaren. Hon sa: "Han var jättebra, jättebra!" Varpå utfrågaren frågade "Men förstod du vad han sa, han bröt ju på polska?". Den gamla kvinnan sa: "Inte mycket, men han lyssnade en hel halvtimma!"
    Den historien berättar för oss att språket är viktigt, men viktigare är en vårdares förmåga till empati och vilken arbetsbörda han har. Har vi med dagens bemanning tillräcklig tid i vården?
    Den berättar också att de som ska samtala med framförallt äldre måste kunna deras modersmål på att bra sätt. FSI-undervisningen måste bli effektivare.
    Men lika viktigt är kompetensen; många tar nog hellre en vårdgivare med knackig svenska men kompetent och empatisk, än en vårdgivare som på klingande svenska inte bryr sig eller inte kan.
    Det finns ingen anledning alls att tveka på kompetensen hos invandrare; många har redan adekvat utbildning i vårdyrken, stark empati för människors värden och det som återstår är att lära sig ett språk.
    Paralellt med detta måste man bryta exempelvis Läkarförbundets makt över utbildningen. Det är sanslöst att vi ska utbilda svenska ungdomar i Polen, Tjeckien, Danmark, Norge när vi kan öppna fler kurser vid universiteten i Sverige.
    Men det är ett annat departement än Billströms.

    SvaraRadera
  4. Till Fredrik U: Vi har som europaland ett förhållandevis högt födelsetal. Men om det inte räcker enl. utredningen, kan man höja pensionsåldern allt eftersom medellivslängden ökar. Höj till 70 år eller högre så löser vi en hel del av problemet. Men svara på varför inte de 100 000-tals ungdomar i åldern 18-30 som står utan arbete, inte kan ta vårdjobb. Ska de gå hemma utan jobb medan vi tar in utlänningar till SFI-undervisning? Alla som är kritiska till invandringen är inte SD-are till fullo p g a att SD har en ofullständig politik i många frågor, men då de tar invandringen på allvar blir därför det enda alternativet.

    Micael G: Första stycket: Man anpassar vården till de resurser som finns, t ex höjer pensionsåldern. Jag vill se den politiker som om 10-20 år har ett muslimskt parti på 20% att förhålla sig till, ett parti som kräver revidering av de demokratiska rättigheterna.

    Andra stycket: Läkare från Polen kan arbeta och gör det för de har överskott, men ta inte läkare från U-länder, det är braindrain och en utsugning av fattiga länder.

    Tredje stycket: Du tror tydligen att utländska människor är mer empatiska än svenska. Har du vetenskapliga belägg för detta? Skulle inte 18-30 åriga svenska/invandrade ungdomar som finns tillgängliga i Sverige också kunna vara ok, de bör väl kunna se sina far/morföräldrar framför sig när de går in på Hemmet.

    SvaraRadera
  5. "Man anpassar vården till de resurser som finns" låter inte riktgt bra i mina öron. Bättre "man anpassar resurserna efter den efterfrågan som finns". Och det är just där det spricker, resurserna räcker inte.
    Ett muslimskt parti om 10-20 år på 20% och som kräver revidering av demokratiskt regelverk? Och du ber mig om vetenskapliga belägg?
    Nej, jag tror inte utländska människor är mer empatiska än svenska. Men ska vi, som du föreslår, med morot och piska tvinga in 100.000 arbetslösa ungdomar i vårdyrket så tror jag det kan bli sämre än att ta in motiverade och välutbildade invandrare.
    Den som vill till vårdyrket måste också vara empatisk. "Med morot och piska" är inte samma sak som ett aktivt val.
    Just empatin är så oerhört viktig, för att inte säga den enskilt viktigaste egenskapen för en medarbetare i vårdyrken. För mig har empatin varken hudfärg eller språkbild; självklart ska det ställas samma krav därvidlag på både svenskar och invandrare.
    Invandrarpolitiskt tror jag Alliansens bidrag under rubriken "ordning och reda" är det enskilt viktigaste, ur detta löser sig många av dagens ärvda problem.

    SvaraRadera