Alf Wesik på Vimmerby Tidning efterlyste i torsdagens ledare från partierna ett konkret, politiskt näringslivsprogram för Vimmerbys del. Från moderaternas sida presenterar vi ett sådant i mitten på maj.
För egen del instämmer jag i allt det Alf Wesik beskrev - man kan fundera mycket kring vad som gått fel i en kommun med så stort fritt fall i näringslivets förtroende, men jag är säker på att det är en ledarskapsfråga.
Sedan är det en annan sak att det är svårt att vara ledare, också i en kommun. Att vara politisk ledare, kommunalråd, är sannolikt ännu svårare.
Mitt alldeles egna förslag är därför att man tillsäter ett trehövdat ledarskap i kommunen efter valet; en kommunchef, en näringslivschef och ett kommunalråd. Tillsammans kan de jobba både inåt och utåt. Ett bra exempel på ett sådant arbete skedde i Västervik efter kommunalrådet Harad Hjalmarssons (m) valseger. Framgången lät inte vänta på sig. En fungerande personkemi betyder mycket och det ska ju utgå från kommunalrådet i första hand.
Nu tillsätter kommunen en kommunchef fem månader innan valet. Alla formella meriter är säkert rätt, men hur kommer personkemin att fungera med ett nytt kommunalråd?
Bra, sa kommunalrådet Per-Åke Svensson (c) på Företagarns paneldebatt på onsdagskvällen, och tillade att det var ju han som var kommunalråd även efter valet.
I så fall spelar det ingen roll, men jag har större respekt för valet än så.
Är undrande till förslaget om ett tredelat ledarskap. Man kan inte ha tre som styr skutan. Det finns bara utrymme för ett ledarskap och det är kommunalrådet med ks i ryggen.
SvaraRaderaKommunchefen är en tjänsteman som verkställer ks beslut och som leder förvaltningarna och de kommunalanställda. Hans ledarskap är inom organisationen, men om han/hon är stark kan han även påverka politiken, dock är detta demokratiskt tveksamt.
Näringslivschefen är också en tjänsteman som verkställer ks/kf:s beslut, men som också ska ta egna initiativ. Vimmerby behöver naturligtvis en stark och drivande sådan.
Usain har helt rätt, man kan inte ha tre som styr. Ledare för teamet är givetvis kommunalrådet, och också ytterst ansvarig inför medborgarna.
SvaraRaderaMin tanke: Kommunalrådet ser till att de politiska besluten förankras ledargruppen. Han sköter igångsättning och återkoppling. Kommunchefen ser till att de politiska besluten genomförs i tjänstemannaorganisationen, att attityderna är rätt, återkopplar.
Näringslivschefens ansvar är de operativa näringslivskontakterna, som också följer de intentioner som bestämts. De tre återkopplar ständigt.
Alla tre är som dörrar till ett beslutsrum; frågor och spörsmål kan komma genom alla dörrar, och gemensamt kan man dela upp ledarskapet. Att ett offensivt kommunalråd ska sköta ledarskapet inåt är uteslutet, det måste kommunchefen göra.
Näringslivschefen/bolags-VD, enligt mitt tycke, har också en styrelse som vill att saker ska hända, men i stort enbart näringslivsuppdrag. Kommunalrådet ska se till alla Vimmerbybors väl och ve, och har naturligtis en lång rad uppdrag ensam gentemot institutioner, medborgare, intressegrupper etc. Men också vara tillgänglig och drivande i näringslivsfrågor.
Rätt team här, som inbördes har personkemi, kan med politiskt stöd mycket snabbt återskapa ett ekonomiskt sunt Vimmerby. Det är min övertygelse.