Vi får säga ett stort grattis till VD:n på Astrid Lindgrens Näs, Kjell-Åke Hansson.
Igår kväll stod han inför fullmäktige i Vimmerby och presenterade bolagets bokslut.
I samband med denna sa han:
- Astrid Lindsgrens Näs (ALN) har byggt upp bra kontakter med universiteten i Linköping och Kalmar/Växjö. Till hösten startar en författarutbildning för barnboksförfattare, utbildningen sker på ALN i Vimmerby.
- Det är den tionde mest besökta utbildningen som universitet har och den mest sökta kursen på den humanistiska sidan på Linnéuniversitet. Detta mycket tack vare Astrid Lindgrens starka namn och Astrid Lindgrens Näs.
Grattis Kjell-Åke! Detta är en stor framgång för bolaget och Vimmerby. Vi vet av tillväxtområden att universitet och "campus" (=områden dit universiteten förlägger del eller hel utbildning, egentligen områden med bostäder också men förhoppningsvis kanske studenterna också bor här under utbilodningen) är stora tillväxtmotorer i sin bygd och även om Kjell-Åke inte fått ett helt universitet etablerat (ett drömscenario...) i Vimmerby så är ALN det mest konkreta vi har den vägen.
Ett campus i Vimmerby är en fantastisk tanke. Tänk om man kunde använda både ALN och kanske folkhögskolan för fler universitetsutbildningar, inte bara inom kulturen som Kjell-Åke verkar inom, utan också inom turist- och besöksnäringen. Personligen anser jag att denna utbildning är en mycket större framgång för ALN än vad kanske många tror. Det kan vara början på något riktigt bra!
Finanserna
Kjell-Åke Hansson fortsatte sin redovisning av bolagets verksamhet 2009:
- Bolaget lämnar ett sorts överskott till medborgarna i kommunen, vid sidan om det ekonomiska bokslutet som är negativt. Satsningar på kulturinstitutioner är mycket lönsamma för kommuner och regioner som gör det visar forskning. Exempelvis Konserthuset i Vara, muséet på Tjörn.
- Vimmerby kommun investerade i den här verksamheten med långsiktigt syfte, grunden är att Astrid Lindgren är född i Vimmerby och i hela världen finns det ett stort intresse för hennes gärning. Vimmerby har fått en plats på världskartan. Det var ett strategiskt val av Vimmerby kommun att jobba vidare med arvet efter Astrid Lindgren och då inte bara när det gäller besöksnäringen.
Kjell-Åke Hansson fortsatte:
- Det var inte meningen att bolaget skulle göra snabba pengar på varumärket Astrid Lindgren. Den investering som kommunen och Astrid Lindgrens Värld nu gör har ett långsiktigt mål, att hävda och förstärka Vimmerbys renommé som kulturkommun med hög kunskap om barn och barnfrågor. Vår huvuduppgift är att samla och dokumentera kunskap och sprida den till så många människor som möjligt.
- Vinsten kommer i samhället , inte i bolagets bokslut. De hamnar i andra portmonnäer. Jag har stor förståelse för att många tycker att kostnaden är hög att driva ALN. Vi kommer att öka vårt samarbete med boendeanläggningar för att få fler konferenser, vi ska satsa på vår trädgård etc., för att få mer intäkter.
- Men vi kvitterar inte ut vår verksamhet i en omedelbar intäkt.
Driftstöd från annat håll
Antalet registrerade besök på Näs ökar, i år är ökningen 9,5 % jämfört med 2008. Man har över 30.000 registrerade besök nu efter 2,5 års verksamhet. Som jämförelse kan nämnas att Selma Lagerlöfs Sunne har 30.000, Strindbergsmuseet Stockholm 12.541, Zorn-museet i Mora 70.000 och Carl Larssons Sundborn har 60.000 besök.
ALN ökar omsättningen 12,4 % mot 2008. 2.665.000 kronor var omsättningen 2009.
Kjell-Åke Hansson sa också rörande den finansiering man har från Vimmerby kommun drygt 3 MIO drygt och Astrid Lindgrens Värld 1,6 MIO:
- Vi jagar kostnader, trenderna är positiva, ökat antalet besökare, ökat intresse, ökad omsättning. Vi är fortfarande i en etableringsfas, nu och några år framöver. Lyckas vi tror jag vi kan få driftsstöd och annat från andra håll.
Summa summarum
En bra redovisning av verksamheten på Näs, med en bra nyhet om författarutbildningen. Också en beskrivning hur Kjell-Åke Hansson ser på sin verksamhet.
Kommande år blir en oförutsägbar resa då ALV inte längre är i kommunens ägo och deras bidrag är därmed inte klart. Vidare är kommunens ekonomi i kraftig gungning varför bidraget kommer att ställas mot annan kommunal verksamhet.
Oavsett vilket är min uppfattning att Astrid Lindgrens Näs är en given institution i Vimmerby. Men jag tycker samtidigt att finansnieringen inte bara är en angelägenhet för Vimmerby kommun och Astrid Lindgrens Värld, utan också för Regionförbundet, för staten och för Kultursverige.
Håller med Kjell-Åke Hansson och MG. Att Näs drar lika många besökare som Selma Lagerlöfs hem är ett bra utgångsläge för en framtida utveckling/satsning. Dessutom är Näs mycket vackert med det nya glashuset som bryter mot den äldre prästgården med sin lövträd. Statyn, Brunnen, kan när nu den mesta kritiken lagt sig, ses som det konstverk det är, ett kvalitetsverk som lockar till tankeverksamhet. Gubbarna vid Björkbacken är också mycket bra.
SvaraRaderaVimmerby har alltid varit en handelsstad med ett litet kulturutbud, men nu börjar det glädjande att förändras. Mer träd, utsmyckning, statyer önskas.
Varför inte en donation från någon välbärgad person till det föreslagna oxparet? Donatorn kommer att bli ihågkommen.
Tack Micael för dom orden. Tyvärr blev det inte ett helt universitet på en gång :-) ... men jag är helt övertygad om att om vi alla jobbar rätt och ihärdigt med "varumärket" Astrid Lindgren, så kommer vi att dra till oss fler och fler utbildningar. Vi ska tillsammans se till att det blir attraktivt att vistas, bo och besöka Vimmerby av många anledningar, även om ALV är den volymmässigt största!
SvaraRaderaUsain här ovan pekar på en sak som jag brinner för - fler statyer, fler offentliga konstverk för alla i stadsmiljön! I städer som Odense vimlar det av statyer med anknytning till HC Andersen - ibland är anknytningen väldigt svag, ibland stark... men det gör hela stadsbilden mycket levande och inspirerande!
/Kjell Åke
Bra inlägg om Näs som stämmer väl med Krister Torenfälts och min insändare i Vimmerby tidning.
SvaraRaderaSkapande av HÄNGASK.miljön, som Centerpartiet i Vimmerby initierat är ett led i profilering av Astrid Lindgrens hemstad. Hängasken är beställd...Snart finns en miljö för Vimmerbybor och besökare som kopplar till Astrid Lindgrens kärlekssaga om sina föräldrar, århundradets kärlekssaga enligt en tävling i SR.
Som jag sagt tidigare Ingela, hängasken är en bra idé. Bra också att forska fram fler sådana små saker som ökar Vimmerbys attraktionskraft för besökaren.
SvaraRaderaBäst är om vi kan få alla i besöksnäringen att ta till sig Astrids grundvärderingar i allt de gör; kvalitén, närhet, barnperspektiv, naturen, djuren, etc. Det är jättesvårt, jag vet, men om alla försökte skulle vi få en ökad kraft i just varumärket Vimmerby och också en starkare koppling till Astrid. Men det är ett ständigt pågående arbete. Tycker ALV:s satsning på maten nu är kanon, helt rätt tänk.