fredag 9 april 2010

Fler argument för kameror i centrum

Noterar i ett pressmeddelande från Svensk Handel i vintras (inte så färskt tyvärr men jag hittade det först nu...) att "Butikskameror förhindrar brott".
Det är en undersökning från Handels Utredningsinstitut som konstarerar att bland annat snatterier har minskat med 78 procent sedan handlaren satte in kameraövervakning i butiken.
Vidare: 66 procent av personalen känner sig tryggare med kameraövervakning.
Jag tror vi skulle få samma effekt - dock inte så höga tal vad avser minskning av brott - om vi satte upp strategiskt placerade kamror på platser i Vimmerby där vi vet att det sker skadegörelse och utövas våld mot andra.
Det skulle hjälpa polisen i utredningsarbetet och det skulle få äldre att känna sig tryggare när de går på stan en lördagkväll. Kanske inte helt och fullt, men åt rätt håll.
Nyligen var det ett TV-reportage från London där man konstarerar att kamerorna hjälper polisen i arbetet och att man snabbare kan gripa exempelvis rånare och våldsutövare.
Samma gäller huliganbråk på fotbollsläktare.
I Vimmerby vill man dock fortsätta städa upp på söndagen och låta både ekonomiska och andra värden gå till spillo, för man tror att ärliga och laglydiga Vimmerbyborna skulle känna sig obekväma av att fångas av en kamera.
Som sagt, jag tar upp det i en motion om jag väljs in i fullmäktige i höst.

1 kommentar:

  1. Synd att du fortfarande tror på vanföreställningen att övervakning skulle skapa ett bättre och tryggare samhälle.

    Problemet i Vimmerby är att politikerna inte klarar av att konfrontera och förebygga grundproblemet. Så länge som inte detta görs kommer vi aldrig att få något tryggt samhälle och det kvittar om du får upp dina kameror i centrala Vimmerby.

    Är samhället i behov av att övervaka sina medborgare så har samhället misslyckats, så enkelt är det. Ta ansvar istället för att komma med enkla och populistiska förslag.

    SvaraRadera