måndag 19 april 2010

Kommunalrådet och kajorna, episod II.

Det är kul med fåglar.
Nu sjunger de som bäst, njutbart, härligt.
I centrala Vimmerby har kajorna dock haft sin toalett i träden vid "Rådhustorget" varvid kommunalrådet och parkavdelningen rykte ut och sågade ned alla sex pelarekarna tidigt en morgon den 1 april.
Nån sång var det inte, konstaterade kommunalrådet, som lämnade fåglarnas strupar. Mest annat, sånt som kommer från andra änden.

Tidigt skrev lokaltidningen att kajorna flyttat till träden utmed Sevedegatan, utanför Hammargrens affär och hotell Carl IX.
Men folk tycker att de skitar ned mindre där, för trädbänkarna under trädet är precis rena när affärerna öppnar och shoppingen börjar.
Vilka bra kajor! De skitar ned vid Rådhustorget men inte här. Fantastiskt!

Nu är det inte så...
Kommunalrådet och parkchefen hade varit listiga...
Sent på kvällen, när den sene stadsflanören kommer hem, kommer kajorna en och en och snart är trädkronorna helt svarta av fåglar. Ja, så många är de att dom som spejat på dom tror att man inte kommer att se löven på träden i sommar.
När solen går upp gör de sin morgontoalett på parkbänken och flyger därifrån.

Parkchefens och kommunalrådet har upptäckt detta och varje morgon kl 08.00 är parkfolk beordrade till de två träden med en högtryckstvätt i högsta hugg, för att spola av parkbänkarna.
Hur gammalt blir ett träd? 50 år? 100 år? I så fall vet vi redan nu omfånget på parkavdelningens uppdrag.
Kommunalrådet vill ju inte att visa att de skitande fåglarna är igång igen. Och det går ju inte att såga ned ALLA träd de sätter sig i.

Missförstå mig rätt, jag tycker det är bra att de tvättar av bänkarna men är det en ekonomisk långsiktigt bärande metod?
Lösningen kanske heter nät. Ett nät av biologiskt material, som går sönder när trädet växer.
Finns det nåt sådant?
Har kanske kommunalrådet kontakter hos sin gamle uppdragsgivare LRF? Kanske finns det något spillmaterial från jord - eller skogsbruk man kan fixa nät av?
Annars kan nog Vimmerbyborna hoppas att de uppfinns. "Tvätt av trädbänkar" kommer annars snabbt att bli en budgetpost hos Teknik och Service och då vet jag att ordf. Bo Svensson (c) inte blir glad, för han blir aldrig glad om oförutsedda kostnader dyker upp...
Nu väntar vi på kommunalrådets nästa grepp.
Kommunalrådet och kajorna, episod III, kommer att presenteras här på bloggen när avsnittet format sig.
Följ den spännande fortsättningen!

3 kommentarer:

  1. I stället för personliga påhopp....
    Tänk ut hur man blir av med de skränande kajorna.
    De är en sanitär olägenhet i hela Vimmerby. Det skulle vara en bedrift om de decimerades till ett lagom antal.

    Jag besöker ofta Vimmerby och det är som att se en hop "flygande råttor" när kajorna kommer flygande i flockar om många hundra individer.

    Att raljera över de träd som försvunnit gagnar ingen. Det är som om man aldrig skulle kunna bejaka förändringar. Jag väljer att vara anonym eftersom Mikael Glennfalk har en tendens att häckla folk som har en avvikande mening

    SvaraRadera
  2. Hej anonym, nu är det inte ett personligt påhopp. Det är skrivet med ett leende och jag trodde att det gick igenom denna lilla satir eller text om ni så vill. Tyvärr inte uppenbarligen, men jag kan försäkra dig om att jag inte alls är ute efter att hoppa på kommunalrådet som jag har en mycket bra relation till.
    Synd att du tycker jag häcklar folk med avvikande åsikt. Men visst kan det kanske tyckas så, politik kan ju uppfattas så ibland av folk som blir trampade hårt på tårna.
    Kajorna ja, det kanske mer är ett ämne för biologer och naturvetare än politiker, hur man på bästa sätt ska få dom att lämna stan.

    SvaraRadera
  3. Är det någon som utrett hur Vimmerbys kajproblem skulle kunna åtgärdas. det är ju det centrala och en politikerfråga, tycker jag , liksom stanken från reningsverket. jag driver en linje att optimera gasproduktionen och bygga fordonsgasmack som en ny klimatsmart affärsmöjlighet för kommunen eller berörda företagare. En satsning på biogas kan även innebära att man får ordning på lukten från verket, vilket ökar attraktionskraften

    SvaraRadera