fredag 16 april 2010

Nu kan vi ranka Vimmerbys vårdcentral

Lagen om valfrihet, LOV.
Jag blir stormförtjust över sådant.
Att få förtroende från pappa staten att själv välja väsentliga saker i mitt liv; var och av vem jag ska vårdas, var jag vill gå i skola, vilka som ska sköta min barmomsorg, vilken hemtjänst jag ska välja, om jag vill ha kommunal mat från en restaurang eller ett kylmatskök, etc.
Och att få delta i en rankning!
Alla omvärldsforskare är eniga om att just rankingen, att rejta, kommer att bli 2010-talets viktigaste konsumentreform, tack vare Internet. Redan rejtar vi massor av företag på nätet. Inte bara serviceföretag.
Nu rankas också vårdcentralerna!
Till och med en egen hemsida har skapats för rankingen och du kan gå in och se vad Vimmerbys vårdcentral exempelvis har för ranking.

Fantastisk i det annars så statliga och monopolistiska Sverige.
Måtte Alliansen få fortsätta fyra år till så detta land äntligen kan utveckla friheten att välja på fler områden.
Observera nu att det är patienterna som rankar, alldeles vanliga människor med alla vanliga och ovanliga krämpor och historier. Nu är det omöjligt för sossarna att hävda att det bara är de högavlönade - enligt deras definition de som har 16.400 kronor eller mer i månadslön - som deltar...
Alla deltar.

Ett företag kan du alltid ranka. Ett taxiföretag, en kiosk, en frisör, en bilaffär. Men ett statligt monopol har vi inte kunna påverka ens med en ranking; vi har fått leva med dålig service, dålig inlevelseförmåga och dålig kundvård.
- Det är Sveriges kommuner och landsting som lanserar en ny hemsida där rankingen presenteras, skriver Rapport på SVT:s hemsida i anslutning till inslaget, och som underlag till hemsidan har 100.000 patienter fått svara på 60 frågor i åtta kategorier. Det handlade bland annat om hur man upplevde bemötandet av doktorn, hur patientens berättelse togs emot, om man kom fram när man ringde och så vidare. Drygt 800 vårdcentraler kommer att finnas med på hemsidan, enligt Rapport. Se Rapport-inslaget om rankingen här.
Det tråkiga är att patienterna inte själva dirket kan gå in och rejta vårdcentralen, istället får man säga sitt i en årlig enkät.
Men det kommer inte att ta lång tid förrän man kan rejta vårdcentralen direkt på nätet, tro mig. Lagen om Valfrihet, LOV, är verksam på många områden. Läs exempelvis lite mer på bloggen Magnus Gustafsson (m) i Gullringen, han skriver också en del här.

2 kommentarer:

  1. En lovsång till den fria företagsamheten som förvisso bygger Sverige.
    Men allt kan inte privatiseras. Självklart inte rättsväsende, polis och försvar. Sjukvård till viss del, men inte som i USA där sjukvårdskostnaderna är nästan dubbelt så höga som i Sverige per capita. Där försäkrar man sig mot sjukhusräkningarna som erhålles från de privata sjukhusen och man får slåss mot försäkringsbolagen för att få ut ersättningen. Samtidigt "överarbetar" läkarna sjukdomarna för att inte bli stämda.
    Friskolor av svensk modell är skyddade verkstäder som lever på skattebetalarna och gör att kommunerna får ha en alldeles för stor kostym i beredskap när friskolorna kursar och pengarna plötsligt är utomlands.
    Att privatisera bilprovningen är en vansinninghet, ett offer på ideologins altare, som kommer att kosta bilisterna skjortan. I Finland kostar en besiktning 1000 kr mot Sveriges 300 kr och finländarna varnar för en privatisering. Ökad tillgänglighet säger Maud; jag betalar inte 1000 kr för att kunna få besikta någon dag tidigare och på landsbygden försvinner de väl helt, som bensinmackarna.
    Snällast besikningsställe vinner och vi får korruptionen på köpet.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig i stort; sjukvård, polis, försvar kan inte privatiseras. Dock, när det gäller sjukvård kan det skapas alternativ på lägre nivåer; husläklare, privatpraktiserande vårdscentralet som carema och Praktikertjänst, företag som driver vårdcentralet effektivt.
    Friskolor har du fel om. De visar att den svenska skolan misslyckats under (s)-regimen. Genom friskolan får vi fler val och också benschmarking, friskolorna är kreativa och utmaningen den kommunala skolan får är vitaliserande. De privata alternativen blottlägger monopolets misslyckande, nödvändigt om inte annat av just det skälet.
    Bilprovningen är jag inte påläst om. Men avreglerar man en marknad måste man skapa konkurrens och fungerar den så ska det inte kosta 1.000 kronor. Om en bilbesiktning verkligen är värd 1.000 kronor så måste ju den nuvarande vara skattefinansierad. Fel i så fall, eftersom den som inte äger en bil också får vara med att betala.
    Avrelering kräver frisk konkurrens mellan flera aktörer, annars är det tveksamt.

    SvaraRadera