söndag 18 april 2010

Man måste vara ödmjuk inför Vimmerbys situation

Vimmerby tillhör de kommuner i landet som levererar kommunalt underskott i sin ekonomi.
Vad jag förstår är man en av 24 kommuner, övriga 266 av 290 möjliga levererar överskott.
Varför ska man tillhöra de tio sämsta...?
Kommunen är på denna nivå trots att man har ett skatteuttag över riksgenomsnittet.
Man har en stigande lånekurva och ett vikande skatteunderlag.
När revisorerna granskade kommunen gentemot andra kommuner (sägs det, har ännu inte sett dokumentet men fått det beskrivet för mig) att man var sämts i nio fall av tio.
Ytterligare andra undersökningar visar på samma sak.

Vi kan inte i majoriteten, hur gärna centerpartiet än vill, framhärda käcka hurrarop som "Tro på framtiden!", "Nu ska vi sätta fart!" eller som sossarna i Vimmerby gör, säger ingenting utan tiger still - när de flesta siffror pekar åt ett annat håll.
Detta diskuterar vi livligt inom moderaterna.
Vi har 6 mandat av 26 i den borgerliga samverkan som finns. Centern har 13, kd har 6 och folkpartiet 1. (Någon Allians för Vimmerby finns inte, tyvärr, men den kanske kommer.)

Jag vet att man haft goda avsikter i stort i den borgerliga majoriteten under perioden, dock har felbedömningar och felaktiga prioriteringar, viss undlåtenhet och inaktivitet, och kanske mest påverkbart, ett dåligt ledarskap lett till att Vimmerby nu går kräftgång i de nedre regionerna i de flesta mätningar.
Det kommer en ny näringslivsrankning 11 maj, fram tills dess gäller 225 plats av 290 kommuner.

Det kan inte undgått någon att jag är mycket kritisk. Jag är samtidigt glad över att vi inom moderaterna självkritiskt fört en diskussion och att vi är beredda att ta krafttag.
Detta val är ett ödesval för Vimmerby.
Att välja in en majoritet av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister i fullmäktige förstår nog var och en inte löser några problem. Tvärtom kommer vi att "gå på bidrag" över hela linjen.

I moderaterna i kommunen tar vi situationen på allvar, den är ständigt närvarande i våra diskussioner och vi kommer att göra avgörande ställningstaganden i vårt valmanifest.
Vi vill inte sopa något under mattan, vi vill ha transparens, vi vill ha samverkan - men vi måste också medge vår nuvarande nivå för att kunna lägga en plan för framskridande.
Jag tror det är väldigt viktigt att man är ödmjuk inför den situation Vimmerby står inför och som politiker tar sitt ansvar och prioriterar var pengarna ska läggas.
Därför ber vi moderater om ett ökat väljarstöd i fullmäktigevalet i Vimmerby i september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar