lördag 22 maj 2010

Äldre inte längre en homogen grupp

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 5

Jag har en kompis i Vimmerby som precis blivit 65 år.
- Då är du pensionär, sa jag.
- Aldrig i livet, svarade han.
För så är det att de nyblivna 65-åringarna ingalunda är pensionärer i traditionell mening. Vi har fått "yngre äldre" och "äldre äldre" och det är inte givet att de varken tycker lika, eller har samma behov.
De "yngre äldre" är fortfarande mycket aktiva, rörliga, pigga, glada och ofta stadd vid kassa så de kan unna sig resor och ett bra boende.
De "äldre" äldre är inte alltid pigga, ålderkrämporna känns av, och ju äldre man blir ju mer vård behöver man. I slutet konsumerar man som mest vård och det är väl egentligen då som man ska ha valuta för all skatt man betalat genom livet.

Jag har personligen stor respekt för ålderdomen och de gamla. Det är ett helt universum dessa gamla bär på, har producerat och har tjänat väl.
De har kommit till insikt om att glädjen i livet inte är konflikter, utan samvaro. De har också en fostran som gör den förnöjsamma. Det är därför extra viktigt att politikerna själva tar initativ till en bra omsorg om dessa, eftersom många av dem inte själva propsar på och hävdar sina intressen.

Jag vill vara ödmjuk inför alla beslut, men de beslut som rör de gamla är särskilt viktiga. Det är stora frågor som omsorg, service, boende, närhet, mat, sjukvård, kommunikationer.
Jag hoppas jag får bidra till många kloka beslut rörande de äldre, i Vimmerby kommunfullmäktige från 2011.

Så här skriver vi moderater om äldreomsorg och äldreboende i vår valplattform.

ÄLDREOMSORG,
ÄLDREBOENDE
- De två verksamma pensionärsorganisationerna ska bli obligatoriska remissinstanser i viktiga beslut som berör de äldre, t ex vid byggande av äldreboende.
- Kommunens äldreomsorg är individbaserad och vi vill fortsätta det arbetet mot större inflytande för de äldre och fler valmöjligheter.
- Moderaterna vill fortsätta bygga äldreboende, framförallt trygghetsboende (friska äldre som behöver hemtjänstomsorg), men också demensboende och boende för fysisk handikappade äldre.
- Vi vill ha en framförhållning i planarbetet så vi kan börja bygga precis när behoven kommer.
- Lagen om Valfrihet, LOV, gäller också i allra högsta grad inom äldreomsorgen. Genom att skicka med en ”äldrepeng” så kan den gamle använda den som han eller hon vill. Det ökar kundnöjdheten hos de äldre men skapar också nya jobb utanför själva kommunapparaten.
- De goda exemplen ska studeras. Ett bra beslutsunderlag med alternativa driftsformer utredda, men också med ”bästa lösningar” presenterade ska finnas som underlag för alla beslut rörande äldreboende.
- Trygghetsboende lättar på hemtjänsten. Beslut ska fattas på grunder som hur boendet kommer att klara sin konkurrenskraft de närmaste 20 åren.
- Moderaterna vill om möjligt ha ett boende som innebär kombinationsboende; trygghetsboende, demens, fysiskt sjuka, gärna i en och samma byggnad samt möjlighet till nära service och anhörigboende nära. Gärna också barnomsorg i närheten.
- Vi vill ha ett mixat boende, par ska inte splittras utan ges möjlighet till boende i samma lägenhet men olika rum. Där en vårdbehövande kan få professionell hjälp men där den friska kan leva sitt liv, men ändå nära sin make/maka. Det skapar trygghet för båda.
- Gällande sjukvården, ska Vimmerby fortsättningsvis ha kvalificerad röntgenteknologi och att vi frekvent erbjuder mottagning hos specialistläkare. Det ska vara naturligt att flytta en frisk läkare för undersökning till en sjuk patient nära sin hemort. Vimmerby ligger bra till för många människor istället för en resa till Västervik, Oskarshamn, Kalmar, Eksjö, Linköping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar