onsdag 5 maj 2010

Fortsatt fall för Vimmerby i rankingen

Vimmerby fortsätter falla i Näringslivsrankingen över Sveriges kommuner.
När siffrorna nu presenteras på Svenskt Näringslivs hemsida (läs hela rankingen här) så har fallet bromsats, men ändock ett fall.
Från 225 plats till 233 - ett fall på 8 placeringar.
Noteras kan att Vimmerby fallit under flera år i sträck. Man låg kring 30:e plats när man var toppnoterad.
Hela Kalmar län är urusel på företagskontakter jämfört med övriga landet.
Och även om politikerna bär ansvaret så är det tjänstemännens attityd som får sämts betyg.
Man kan bara konstaterra att det är en ledarfråga i kommunhusen i länet - kommunerna måste ha tjänstemän och politiker som verkligen tar attityden mot medborgare och företagare på allvar.

Så här ser länslistan ut (det finns 290 kommuner):
Plats 51 Mönsterås (-18)
Plats 92 Västervik (+24)
Plats 169 Kalmar (-51)
Plats 195 Borgholm (+4)
Plats 199 Torsås (-14)
Plats 206 Mörbylånga (+35)
Plats 233 Vimmerby (-8)
Plats 240 Nybro (-27)
Plats 243 Emmaboda (+7)
Plats 261 Hultsfred (-63)
Plats 280 Oskarshamn (0)
Plats 285 Högsby (-12)

Läget i Hultsfred ser verkligen ororande ut. Kommunalrådet Kira Berg (s) får väl ta sig en funderare tillsammans med sin högra hand Lennart Beijer (v) hur lokal socialdemokratisk näringslivspolitik ser ut. Kanske hon inte hinner praktisera det hela mer eftersom vi nu kommer till ett val.
Nationellt tvingade ju Miljöpartiet in småföretagarperspektivet bland de rödgröna så till den grad att sossekongressen i höstas var tvungna att ta Miljöpartiets förslag. I annat fall hade de rödgröna inte ens haft med småföretagarfrågorna i sitt valmanifest.
Men det är ju inte alls säkert att Mp:s småföretagarfrågor slår igenom lokalt i Hultsfred och Vimmerby. I Vimmerby sa Christer Segergren (mp) på företagardebatten i förra veckan att man inte behövde ta denna rankning på allvar.

www.svensktnaringsliv.se kan ni se en hel del kommentarer.
Bland annat följande:
Anastasia Georgiadou, ägare till Svensk Personlig Assistans i Solna säger med anledning av att Solna ligger etta på listan:
– Jag tror att det är medvetenheten och attityden hos politiker och tjänstemän i Solna kommun som avspeglar sig på resultatet. De är medvetna om hur viktiga företagen är i en kommun och gör sig attraktiva för företag som vill etablera sig i kommunen. De har också bra infrastruktur, tar snabba beslut och har god kommunikation med företagen på olika sätt, inte minst genom möten och nyhetsbrev.
– För mig som arbetar inom vårdsektorn upplever jag att andra kommuner kan sakna just den medvetenheten. Kommunerna och tjänstemännen kan känna sig hotade när vi som företag erbjuder till exempel personlig assistans. De blir oroliga över färre jobb och sänkt omsättning i stället för att se det positiva med fler företag som verkar i kommunen som bidrar till mångfald.
– Mitt tips till andra kommuner är att utbilda tjänstemännen så att de förstår vikten av att företag finns i kommunen, att företag faktiskt genererar intäkter till kommunen. Pengar som sedan kan gå till exempelvis barnomsorg. Här finns det mycket att göra när det gäller människors attityd till företagare.
Så sant som det är sagt. Ovanstående direkt saxat från hemsidan www.svensktnaringsliv.se där ni kan hitta fler kommentarer, bland annat från Solna och från årets raket, Åtvidaberg.
Inte så långt dit om Vimmerby och Hultsfred vill åka och studera.

1 kommentar:

  1. Allvarligt att Vimmerby faller på rankingen. Utbildning av politiker och tjänstemän är en av lösningarna. Kalmar län ligger tyvärr geografiskt offside och det kanske påverkar entusiasmen; därför är det än viktigare att jobba för inflyttning och att förbättra näringslivsklimatet.

    SvaraRadera