lördag 1 maj 2010

Gymnasieskolans överskridande - 360 punkter!

Minns ni överskridandet på drygt 3 MIO av nya gymnasieskolan i Vimmerby?
I så fall minns ni också att det anslagits 200.000 till ”IT och anslutningar” men att det kostade över 700.000 ytterligare, dvs totalt 900.000.
Ingen visste vad det var som kostat så mycket på just den posten.
Eller vem som beslutat.
Fastighetschef Bo Lennstam berättade vid senaste fullmäktigemötet om byggnation av gymnasieskolan och fördyringen. Vad är då fördyringen på 736 000 kronor på ”IT och anslutningar”?
Han svarade:
- Fukt kvar på betonggolven när vi skulle lägga mattor. Tidsplanen gjorde att vi fick behandla golven för några hundra tusen.
- Sanering av asbests i gammalt golvmaterial.
- Gjort underhållsarbeten under resans gång, passat på när vi haft Skanska där att göra annat eftersatt underhållsarbete.
- Även A-huset har målning och ytskiktsarbete skett som inte varit med från början. Det har varit tvunget att hanteras en del uppkomna kostnader. Jag har bedömt att det behöver göras för att få det riktigt färdigt.
Lennstam fortsatte:
- Över 360 punkter har tillkommit efteråt. Ett antal punkter i projekteringen skulle kunnat förutsetts. Inte ovanligt att det är så. Verkligheten ser inte alltid ut som man ritat. Man står inför faktum och det är snabba lägen dessutom, man måste bestämma sig över dagen.
- Jag lider lite av att jag inte var med från början.
Lennstam fick ärva projektet från förre fastighetschefen. Han fortsatte:
- En krona i projekteringsfas kostar tio gånger mer när man väl är i bygget. Målsättningen måste vara att få detta rätt, självklart.
- Anbudet var lägre än 110 MIO från början, den faktiska kostnaden är ju ännu högre än anbudet. Oförutsedda kostnader låg på 6,5%, 10% är vad räknar med vid om- och tillbyggnad, det är högre än när man bygger nytt.
Ingen i fullmäktige ifrågasatte var delegationen om att en tjänsteman kan bestämma över 3,5 miljoner i överskridande, pengar som egentligen inte finns. Det är inte relevant att man måste ta beslut under byggets gång, ”över dagen”. Just att det måste ske snabbt brukar vara signal till en byggherre, att det blir för dyrt.
Möjligen extra ordinära, som ”asbets under mattor” som man inte kan förutse. Resten, tilläggsarbete, vet alla att det är byggentreprenörernas sätt att justera ett för lågt lagt bud under resans gång.
Men i Vimmerby fullmäktige: Ingen som helst fråga! Debatten var överflödig. Ingen frågade om det fanns en delegering för en kommunal tjänsteman att ta beslut rörande 3,5 miljoner kronor överskridande i ett bygge. Ingen frågade den ansvarige politikern, om han varit med i besluten.

Nej, KF konstaterar faktum och snyter 3,5 MIO för några andra verksamheter och pang bom – nu går vi vidare.
Min uppfattning är att politikerna ska prioritera varenda krona.
Inte låta kronorna skena iväg utan kontroll eller öronmärkning.
Det är då man får en ekonomi som börjar svaja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar