fredag 21 maj 2010

Ett ungdomsparlament i Vimmerby

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 4

Tänk er att leva på en planet där det skulle fattas kvinnor?
Eller en planet där det skulle fattas män?
Eller en planet där det skulle fattas ungdomar? Eller gammal?
Landsbygden lever idag under förhållandet att det fattas unga människor.
Vimmerby har en brist på människor mellan 20 och 30 år. Medan större högskoleorter har ett överflöd av dem.
Just därför är högskolor och universitet motorer i en stad/regions utveckling och tittar vi runt Vimmerby så har vi närmaste högskola - i Linköping. Kalmar är faktiskt längst bort. (Mycket av energin hinner försvinna när motorn ligger så långt bort...)
I Kalmar, Växjö, Jönköping och Linköping flyter välståndet, för andelen högskolestuderande är faktiskt ett mått på välstånd i en kommun.
Med dessa studenter och unga familjer följer service, restauranger, bostadsbyggande - och skatteintäkter plus en mångfald av kompetenser. Och därmed också en mångfald av företag.
Vimmerby går miste om mycket, när vi är underrepresenterade i gruppen 20-30 år.
Visionen att få en högskola etablerad här är utopisk, tycker många.
Hultsfred har lyckats få en liten, men i förhållande till noll är den delen väsentlig för Hultsfred.
Kan Vimmerby få ett campus knutet till Linköpings Universitet, kanske en högskoleutbildning som rör turism, skapande, teater eller dyligt - ja, då skulle jag jubla mitt på torget en lördag klockan 12! Och jag är säker på att många med mig skulle göra detsamma.
Är det utopiskt? Nej, bara i vår eget sinne om vi tänker så. Tänker vi att det går som kommer det att gå, förr eller senare.
Under tiden måste vi jobba med ungdomsfrågorna i kommunen. För vår match gäller att få dem att inte välja annan ort från 16 års ålder, vilket de lätt kan göra idag. Det räcker inte med bara ett gymnasium, vi måste också kunna erbjuda ungdomarna i vår kommun inflytande.
Vi ska också vara enormt tacksamma över vårt föreningsliv, utan dem hade vi haft stora problem med inaktiva ungdomar.

Så här skriver vi moderater i vår Valplattform för Vimmerby:

UNGDOMSINFLYTANDE
- Vimmerby är ungdomens kommun. Därför måste kommunen mer aktivt ta del av ungdomars önskemål och viljeinriktning. Tillkomsten av Allaktivitetshuset är en positiv del i det arbetet. Mera föreningsansvar i Allaktivitetshuset – då undviker vi att slå ut det ideella arbetet med kommunalt avlönad personal. Allaktivitetshuset blir då dessutom billigare i drift.
- Vi vill också gå vidare och skapa ett ”ungdomsparlament” i Vimmerby, som inbjuds till sammanträde med beslutande politiker.

4 kommentarer:

  1. LO har under många år arrangerat "Skolforum" där elevråden har fått träffa lokala beslutsfattarere och vi har också funnits med och stöttat Ungdomsforum som varit ett par gånger i Vimmerby.

    Det senaste skolforumet var i onsdags med ca 50 ungdomar från våra två högstadieskolor. De mötte presidierna/AU i Barn och Ungdom, Teknik och Service samt Kultur och fritidsnämnden. En hel dag med samtal kring de frågor som ungdomarna ville lyfta och som var viktiga för dem.
    Vi har haft det vartannat år men nu var önskemålet från samtliga deltagare att vi ska arrangera detta årligen och det tänker jag gå vidare med och se om vi inom LO har möjligheterna och om fler vill vara med.

    SvaraRadera
  2. Hej Peter. Detta har gått mig helt förbi. Och det beklagar jag. Jättebra att LO arrangerar detta och bra att LO får så bra respons från ungdomarna.
    Jag skulle vilja att det lyftes ännu mer, att också kommunstyrelsen fanns med till exempel. Vi måste sätta fingret på ungdomarnas frågor och verkligen jobba för att lyfta dessa lokalt i Vimmerby.
    Kan man utveckla det hela? Kan ungdomarna ses som en intresseorganisation och därmed få mer tyngd så att de kan agera remissinstans i konkreta kommunala frågor som berör dem, och att det sker löpande?
    En diskussion som jag hoppas vi kan ta tvärpolitiskt. Jättebra i vilket fall att det du beskriver redan existerar.

    SvaraRadera
  3. Har svarat på din kommentar genom ett inlägg på min blogg.

    Inlägget finns här - http://rasmus-gardebrink.blogspot.com/2010/05/svar-till-micael-glennfalk.html

    Mvh
    Rasmus

    SvaraRadera
  4. Tack Micael. Ja visst kan vi bygga vidare på detta. Och jag ser inget egenintresse utan det är som du skriver av största vikt för hela kommunen att vi får med oss våra ungdomar.

    SvaraRadera