fredag 28 maj 2010

Kulturen utvecklas med samarbete

MODERATERNAS VALPLATTFORM, DEL 7

Utan kultur, inget samhällsliv.
Kulturen blir allt viktigare och små samhällen, som Vimmerby, lider av bristen på kulturutbud.
Här är det frivilliga krafter som teatersällskapet Komedianten och Torsten Ungsäter i Ungstorp som håller fanan högt. Här driver också restauranger kulturutbud, liksom hembygdsföreningar och olika organisationer.
Min åsikt är att kulturen ska stödjas, men frågan är om en kommun orkar driva en scen, en ensemblem, en orkester. I Vimmerbys fall, nej.
Ekonomiska bidrag går att lämna men framförallt kan man samarbeta med det offentliga. Sällskapet Komedianten gör en samhällsinsats i sommar med teater mitt i stan, för turister och för bofasta. Det är en strålande presetation. Den skapar också samhällsnytta och argumentet för att Komedianten ska få behålla sin fasta scen stärks.

Så här skriver moderaterna i sin valplattform 2010:

KULTUREN
- Kulturen i Vimmerby växer. Utbud finns av konst, teater, muséeverksamhet, hembygdsföreningar kulturarv och så vidare. Moderaterna vill ha kvar Museet Näktergalen som en viktig kulturbärare i kommunen.
- Vi vill skapa idéer och hitta utveckling av Gästgivarehagen i nära samarbete med Hembygdsföreningen.
- Vi vill stödja kommunens utbud av teater i ett sammanhang med Kulturskolan, Komedianterna, Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens Näs, Karaktärshotellet, Brygghuset med flera aktörer och initiera diskussioner i Vimmerby Turism- och Näringsliv AB om att med gemensamma krafter utveckla Vimmerby till en teaterkommun inte bara sommartid, utan också vintertid.
- Vi vill slå vakt om de kulturrelaterade besöksmålen som finns i kommunen; Visans Skepp i Storebro, Nationalparken Norra Kvill, olika bymiljöer.
- Vi vill fortsätta stödja Astrid Lindgrens Näs med ett årligt bidrag och vara till hjälp för ledningens arbete med att söka också andra finansiärer. Bidraget som 2009 uppgår till 3 mnkr vill vi successivt ska minska till 2 mnkr 2011 och 1 mnkr 2012. Moderaterna anser att Astrid Lindgrens Näs i första hand är ett tillvaratagande av Astrid Lindgrens gärning, som en av Sveriges största författare genom tiderna. Det är ett väsentligt intresse för nationen att hennes barndomshem och hennes bas i Vimmerby bevaras och utvecklas för framtiden. Vimmerby har starka band till Astrid Lindgren och av det skälet vill vi att kommunen avsätter 1 mnkr årligen i bidrag till verksamheten under 2012, 2013 och 2014, i syfte att delta i en samfinansiering med andra intressenter.

2 kommentarer:

  1. Programmet verkar ok, men klarar Näs bidragsminskningen?

    SvaraRadera
  2. Styrelsen för Näs måste försöka intensifiera arbetet med att söka ekonomiskt stöd från andra än Vimmerby kommun. Näs har ett nationellt intresse, och mer pengar borde komma från staten eller regionen. Både styrelse och VD kan nog nå resultat där på något års sikt.

    SvaraRadera