lördag 29 maj 2010

Vi kan vara stolta över vår turism

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 8

Vimmerby vore i stadigt fall - om vi inte hade turismen.
Som invånare är det viktigt att förstå och inse att turismen är något gott för vårt samhälle.
Och de som inte gllar läget, måste ändå försöka - och kanske hitta sig något hörn i vår kommun dit ingen turist letar sig.
Därmed inte sagt att samspelet inte måste finnas.
Fungerar inte vård, skola och omsorg är det ingen som glädjer sig över turismen.
Så är det. De grundläggande behoven måste först vara tillfredsställda.
Ändå är turismen en del av förutssättningen för en god kommunal ekonomi. Nära 500 årsarbeten skapas i Vimmerby tack vare turismen. Det motsvarar en större industri.
Och den är växande.
Vi skapar också ett varumärke, en plats i världen, som många känner till.
Det skapar förutsättningar för inflyttande.
Det är åtskilliga kommuner i landet som skulle vilja ha Vimmerbys status som turistkommun. Det gäller att hantera det rätt. Med en växande turistström, växer också ansvaret att ta hand om dem på rätt sätt.
Ingen vill lämna ett gästabud utan att vara nöjda; varken värd eller gäst.
Både som turistentreprenör och moderat politiker är jag stolt över det som åstadkommits i Vimmerby de senaste 25 åren.
Det kan vi alla vara.

Så här skriver vi vimmerbymoderater i vår valplattform.

TURISM OCH
INFRASTRUKTUR
- Astrid Lindgrens Värld är navet i den volymturism kommunen har sommartid. Vi vill fortsätta samarbetet med Astrid Lindgrens ärld till gagn för utvecklingen i kommunen.
- Vi vill medverka till utveckling av kommunens övriga turistattraktioner.
- Vi vill öka samarbetet med turistaktörer i regioner för att utveckla norra Kalmar län till en gemensam destination.
- Vi vill att Vimmerby Turism- och Näringslivs AB utvecklas till att också ta initiativ till gemensamma event med bland annat besöksnäringen i kommunen för att öka sammanhållningen och att fler evenemang skapas året runt. Vi vill bidra till samverkan med entreprenörer för att utveckla höst- vinter och vårturism i Vimmerby.
- Infrastruktur i landsorten, vägar, telefoni, bredband etc. ska fungera liksom järnvägen. Infrastrukturen lokalt är en viktig fråga för både boende och turister, och infrastrukturen regionalt påverkar hur lätt det är för turister och besökare att ta sig till Vimmerby.
- En fungerande järnväg är vital och den funktionen har havererat under mandatperioden. Moderaterna vill skärpa tonen från Vimmerby, ta aktivt tag i frågan och placera den högre upp den politiska hirarkien för att inte bara få till stånd en lösning utan att också få satsningar framförallt i infrastruktur mot Linköping.
- Moderaterna vill att Vimmerby kommun ska ha fler kontaktytor mot Linköping och också skapa ett interkommunalt samarbete med Kinda och Linköpings kommuner. Samarbetet ska fokusera på infrastrukturfrågor, företagskluster, arbetskraftspendling och utbildning – frågor där alla tre kommunerna har samarbetsvinster att hämta.
- Också mellan Vimmerby och Västerviks kommun vill vi öka samarbetet på flera områden. Mellan Vimmerby och Hultsfreds kommun vill vi intensifiera samarbetet inom gymnasieskolan. Länstrafikbolaget (KLT) måste anpassa trafikutbudet med ett kommande ökat antal pendlare mellan gymnasieskolorna i de båda kommunerna.
- Natur – Kultur är nära besläktade inom ekoturism. Vi vill stödja Ekoturism som en grön näring med rimliga framtidsmöjligheter också i Vimmerby kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar