torsdag 13 maj 2010

Vimmerby-Linköping en framtidsfråga

Öppet brev till Kalmar Läns Trafik.
När ni nästa gång upphandlar trafiken på Stångådalsbanan, Vimmerby-Linköping, se till att vikta fler variabler än bara "pris".
Jag vet att det är miljontals kronor, men det är också miljontals kronor för era passagerare.
Man hör den ena hårresande historien efter den andra, om passagerare som får lifta, får åka buss, och som ser sina anslutningståg sticka iväg på grund av förseningar.
Vikta nästa gång "kvalité" högre än pris. Det är tvunget.
Hur snabbt ni hinner bygga upp både ert och Veolias varumärke igen återstår att se.
Förtroende tyar lång tid att bygga upp, men kort tid att riva.

Det finns flera uppenbara fördelar för kollektivt resande, inte minst för att öka tillgängligheten till låga kostnader för resenären och minska miljöproblemen. Kollektivtrafikens huvuduppgift är att åstadkomma en grundläggande tillgänglighet till arbete, utbildning, vård och kultur/nöje.
Hela resekedjan består ofta av olika transportsätt där kollektivtrafiken kan användas på en eller flera delar.
En sammanhängande infrastrukturpolitik måste ha som mål att hela systemet skall fungera för resenären och att alla inblandade aktörer samarbetar när det gäller information, taxesystem, tidtabeller, bytespunkters utformning och lokalisering m.m. Ansvariga huvudmän och operatörer inom kollektivtrafiken bör ha drivkrafter att samarbeta för att förbättra kollektivresandet.

KLT måste se till att i framtiden ha ett väl fungerande samarbete med Östgötatrafiken. Trafiken från Vimmerby mot Linköping är betydande och vi måste kämpa ännu hårdare för att få investeringar på Stångådalsbanan så att pendligen kan gå ned till 45 minuter högst.
Vi måste få riksväg 34 utbygd mellan Vimmerby och Linköping, helst i 2+1-väg så bilpendlingen kan fungera snabbare. Inte minst för det ökat antal besök av turister vi väntar oss i framtiden. För Gullringens samhälle är det ännu viktigare då industrin där har möjlighet att expandera och behöver arbetskraft, en arbetskraft som sedan kanske väljer inflyttning till samhället.
Att Vimmerby-Linköping måste ha bättre kommunikationer är en framtidsfråga för oss i Vimmerby kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar