onsdag 26 maj 2010

Reinfeldt inleder mötet

Stockholm direkt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt inleder mötet:
Hur möter vi nya utmaningar?
De gångna två åren har vi mött av gränsöverskridandce utmaningar, helt annorlunda mot tidigare.
Vår export ger oss stora resurser som skapar jobb, finansierar förskolor, skolor, äldreomsorg, sjukhus.
Föregångslandet Sverige klarade krisen bättre än många andra. Vad har vi lärt av den inbyggda instabiliteten i finanssektorn, i världsekonomin? Vi var tidigt igenom med den lagstiftning som kom ur 90-talskrisen. Mycket var på plats, därför klarade vi oss bättre.
Vi har sjösatt en ny princip: banksektorns förluster ska inte täckas av skattebetalare medan bankens vinst ska tillfalla ägarna. Det har vi sagt nej till. Vill nån ha hjälp av staten ska vi ha marknadsmässigt betalt. Vill nån att vi ska hålla bolaget helt under armarna kommer vi att ta över ägandet av bolaget. Detta är en framgångsprincip - idag hyllas Sveriges princip på första sidan i Financial Times.
Vi har lärt av kriser och ser till att finanssektorn själva får betala för sin instabilitet, banker får själva ta sin egen nota. Det har visat sig vara en framgångsrik princip.
MG:s kommentar:
Sverige har klarat den globala krisen bättre än många andra länder. Detta måste väljarna ge Alliansen kredit för. Den raka hållning, de principer man jobbat efter, har skapat den goda ekonomi Sverige nu har i förhållande till många andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar