onsdag 26 maj 2010

Ask: Ökad bemanning för ökad trygghet

Stockholm, direkt:
Justitieminister Beatrice Ask:
Det begås fortfarande många brott i Sverige. Nästan alla unga pojkar begår ett brott, de flesta av mycket ringa art, typ klotter eller liknande. Men det stannar där.
Men vi har en stor grupp unga, 5000 ungefär, under 25 år som står nära större krimiminalitet. De är adrenalinstinna, ilskna, misslyckade i skolan - de är en målgrupp för den grövre kriminaliteten .
Vi måste arbeta för att ta tag i den här gruppen och rädda dem från utanförskap.
Globaliseringen har en baksida. Knark kommer in, unga flickor skickas hit från utlandet för att säljas som sexslavar. Den nya internettekniken ställer också till det, en otrolig marknad finns där för kriminalitet.
Äldre människor känner fortfarande oro för att gå ut. Det är en stor utmaning att se till att äldre vågar gå ut, att det finns fler poliser, att det blir ordning och reda så de äldre också kan få ett rörligt liv.
I Stockholm har man öppnat 27 nya poliskontor. Vi kan inte fortsätta skicka polispiketer till tätorter, vi måste få polisstationer med bemanning. Polispiketer ses som UFO:n av befolkningen i de här städerna, några som kommer plötsligt och försvinner lika plötsligt.
Polisen måste få en ökad närvaro, en ökad effektivitet, en bättre teknik direkt i bilarna för att skapa möjlighet för polisen att vara mer närvarande i samhället.
Utmaningen vi har nu är att skapa en effektivare kommunikation och informationsflöde inom polisen. Man skakar på huvudet när man ser rättsväsendets IT-system. Vi måste fortsätta arbetet att effektivisera och modernisera systemen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar