söndag 30 maj 2010

De skapar jobben i Vimmerby

MODERATERNA I VIMMERBYS VALPLATTFORM, DEL 9:

Man kan knapp tro det men över 2.000 företag i Vimmerby har färre än 4 anställda. Det är en enorm mängd företag och visar också på företagssamheten i Vimmerby kommun.
Kan vi bara få ett nytt jobb hos var och en blir det plötsligt fyra Ljunghälls, eller åtta Åbro eller Frödinge Mejeri eller 17-18 stycken VTT Grafiska.
Vad ska en kommun göra för att desaa företag ska blomstra?
Ge dem bidrag? Svar: de vill inga ha.
Ge dem fördelare? Svar: det är de inte vana vid och begär inga.
Ge dem uppmärksamhet? Det vill alla ha, säkert också företagare. Men inte tvunget.
Ge dem besked och återkoppling? JA. Väldigt mycket.
Ge dem snabba besked? JA, bra.
Ge dem en sund kommunal ekonomisk politik? JA, de vill leva i framgång.
Ge dem en positiv attityd? JA, kanske det viktigaste.

Läs ovanstående och se att kommunens bidrag till fler jobb inte är pengar, utan en bra attityd. Hur svårt kan det vara?
När då en så stor jobbskapande kår tycker näringslivsklimatet är i botten - hur har man kunnat misslyckats med något så enkelt som återkoppling och en bra attityd? Det är häpnadsväckande. Man kan kalla det maktfullkomlighet, inkompetens, flathet, lathet och till och med ignorans - oavsett vilket har detta kostat Vimmerby många jobb och kommunala skattekronor.
Jag skulle vilja ändra detta. Bland annat för denna situation gick jag in i politiken för man kan bara inte sitta på läktaren och se hur jobbskapande människor helt blir ignorerade i kommunen.
Moderaterna har tagit fram en valplattform som bland annat tar upp näringslivet.

Så här skriver moderaterna i sin valplattform:

NÄRINGSLIV
Vimmerby har cirka 2.350 företag. Nära 2.050 av dessa har 4 anställda eller färre. Kommunen domineras av dessa småföretag och kontakten med dessa måste intensifieras.
- Industrimark måste planeras och planer kommuniceras.
- Företagsklimatet ska till toppnivå i Vimmerby kommun. Företagarna har tappat förtroendet för kommunens behandling av näringslivet och det ska vi ändra på. Sämst tycker man om politikers och tjänstemäns attityder till företagande. Inom moderaterna är vi många som är företagare och vet hur avgörande bemötande, service och förståelse är för ett gott resultat.
- Vimmerby behöver fler industrilokaler. Kommunen måste försöka samarbeta med lokala entreprenörer så utbudet av industrilokaler ökar.
- Moderaterna i Vimmerby vill att kommunen utreder differentierade kontrollavgifter beroende på hur stort eller litet företaget är. Ett nystartat företag bör ha noll kronor i kontrollavgifter det första året och därefter komma in i ordinarie taxan. Det avgiftsfria första året ska vara knutet till företaget och personen samtidigt. Var för sig kan man inte erhålla avgiftsfriheten på nytt om man redan fått den.
- Upphandlingsfrågorna i kommunen ska prioriteras och kommunen ska följa LOU, Lagen om Offentlig Upphandling. De lokala företagen ska tillfrågas och stödjas, dock inom lagens råmärken.
- Samtliga kommunala nämnder ska alltid kontrollera och matcha förslag som innebär investering eller drift i egen regi, mot att lägga det på entreprenad.
- En utredning ska göras vilka kommunala jobb idag som kan läggas på entreprenad.
- LOV Lagen om valfrihet kan generera många tjänsteföretag. LOV gynnar kvinnligt företagande eftersom många är kvinnor inom kommunala tjänster. Det skapar konkurrens kvalitetsutveckling också för de som är kvar inom kommunen genom att köparna väljer den som är bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar