onsdag 26 maj 2010

Borg:Sverige bäst i Europa

Stockholm direkt
Finansminister Anders Borg:
Sverige är ett starkt land om man kan klara de globala svängningarna. Vi måste bygga robusta strukturer som står starkt när det svänger. Vi har hittills klarat oss bättre. Vi är det enda landet i EU som åren 1009,2010 0ch 2011 klarar sig under 3% underskott. Det betyder att Sverige är det enda landet som kan klara sig utan stora skattehöjningar, lönefrysningar eller höja pensionsåldern eller skära i trygghetssystemet.
Sverige står inte inför ett stort saneringsbehov som andra EU-länder.
Genom vårt arbete förbereder vi Sverige för nästa kris. Börjar man som England på 10-11% underskott så hamnar man i nästa kris på fortsatta underskott.
OM börserna inte stabiliseras, om oron fortsätter - för svensk del finns det ingen tvekan, vi kan lägga mer tyngd i den ekonomiska politiken för en fortsatt stabilitet.
Hösten 2008 lade vi grunden för den stabila ekonomin vi ser idag.
Svenska folket har inte betalt skatt för att rädda banker. Vi ska inte socialisera bankförluster, vi ska socialisera bankerna i så fall. Vi erbjuder kapital till bankerna, men det är ägarkapital. Inte förlusttäckning. Klarar inte ägarna av bankerna sin ägarroll ska vi ta över, strukturera upp för att sedan återföra den till marknaden. Staten ska ha marknadsmässig avkastning på den hjälp man ger. Detta var vår utgångspunkt när krisen inleddes och en del i vår stabilseringspolitik. Vi har lagt 90 miljarder på att stabilsera, bland annat breda insatser på infrastrukturen.
Under krisen har vi förstärkt landets långsiktiga stabilitet: hade vi gått in i denna kris med det sjukförsäkringssystem vi hade tidigare hade tusentals människor slagits ut från arbetsmarknaden. Vi gjorde de här tuffa justeringarna i systemet, det ser vi frukterna av nu i form av en stabil ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar