tisdag 18 maj 2010

Låt Vimarhem göra större vinster

Vimarhem i Vimmerby laddar upp för bolagsstämma.
Den är öppen för allmänheten, passa på att gå dit.
Vimarhem står för nästan hälften av bopstadsbeståndet och vill gärna att även privata bygger. Problemet är just hyressättningen idag, kontra byggkostnaderna.
I Vimmerby kostar det lika mycket att bygga som på Djursholm, men hyran är en annan.
Jag har förståelse för Vimarhems ordf. Tomas Holgersson (c) och VD:n Jan Erixsson när de säger att de måste bygga, eftersom ingen annan gör det.
Det är ju därför allmännyttan finns, att se till att kommunen har bostäder.
Här tar kommunen en risk långsiktigt. Därför är det viktigt att också Vimarhem får ta del av vinster om man skulle sälja något. Säljer man exempelvis radhusen på Norrgården som bostadsrätter så måste priset sättas så Vimarhems risk premieras.
Samtidigt måste också Vimarhem se till att ta ut de hyror man behöver för att driva företaget jäms med ett avkastningskrav.
Tyvärr är byggkostnaderna idag för höga för landsorten - husen värderas långt under byggkostnaden när de är klara och endast de byggherrar som kan sätta in mycket pengar själva klarar av att bygga.
I det perspektivet är Vimarhems verksamhet mycket viktig för Vimmerbys utveckling och enligt min uppfattning måste bolaget tillåtas fondera övervinster för dåliga tider, så kommunen slipper betala underskott via skattsedeln, ifall marknaden mot förmodan viker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar