söndag 23 maj 2010

Kommentar till landsbygdsplattformen

Vad betyder det här för Vimmerby?
Vad vill moderaterna nationellt göra för landsortskommunen Vimmerby?

Biståndsminister tillika vice partiordförande Gunilla Carlsson och Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, riksdagsledamoten Bengt-Anders Johansson presenterar Moderaternas landsbygdsplattform – 10 punkter för en levande landsbygd på söndagen.

Jag ska kommentera en del av punkterna nedan i blå text:

■Vi vill fortsätta att förbättra förutsättningarna för jobb och företagande i hela landet genom att värna arbetslinjen och utveckla förutsättningarna för att starta och driva företag på landsbygden. Därför säger vi nej till vänsteroppositionens jobbfientliga kilometerskatt och kraftigt höjda bensinpriser som skulle drabba människor på landsbygden.
MG:Det är ju så att utan jobb så blir det ingenting. Och jobben skapas av företag. Och företag i sin tur skapas och drivs av människor. En företagsvänlig politik är grunden för allt välstånd och det handlar om att försöka skapa möjligheter för alla att utveckla sin företagssamhet. Byråkrati strävar i en annan riktning, den ska hållas tillbaka.

■Vi vill förbättra nivån av basservice i Sveriges landsbygder genom kraftfulla satsningar på bland annat infrastruktur och bredband i hela landet samt en översyn av pumplagen.
MG: Frågan är hur den digitala kommunikationen kommer att utvecklas åren framöver. Allt nytt blir snabbt gammalt. Men vi behöver infrastruktur; bättre vägar. snabbare vägar, bättre järnvägar, snabbare tåg. Jag tror Vimmerby måste söka djupare samarbete med Linköping, som jag sagt tidigare och arbeta hårdare mot beslutsfattare i stat och verk.

■Vi vill långsiktigt trygga energiförsörjningen för hushåll och basindustri i hela landet genom en utveckling av kärnkraften och satsningar på förnybar energi. Genom bättre villkor för förnybar energi ökar även möjligheterna till framväxten av nya gröna jobb på Sveriges gles- och landsbygd.
MG: Kärnkraften är viktig men inte allenagörande. Med satsningar på alternativa, förnybara en ergislag sprider vi riskerna. Att enbart vara beroende av kärnkraft skapar höga energipriser; helt plötsligt nära nog dubbel elnota denna vinter! Satsningar på sol, vind, vågor som energialstrarare plus att man bör tillåta små kraftverk i befolkningen, ungefär som i Tyskland, där man får betalt om man kör ut överskottsel på nätet, är viktiga delar i en framtida "energipark" av förnyelsebart. Vår energiförsörjning måste utvecklas mer och snabbare, satsningen på kärnkraft får inte bromsa den.

■Vi vill förbättra villkoren för den snabbt växande och viktiga turistnäringen i Sveriges landsbygder genom bland annat de nya strandskyddsregler som nu öppnar upp för landsbygdsutveckling utan att förstöra naturen.
MG: Mycket, mycket bra! För att Vimmerby ska skapa attraktionskraft för bostäder måste man släppa efter på strandskyddet. Det finns mängder av sjötomter som skulle kunna exploateras utan inskränkning för allmänheten. Här ett viktigt arbete i Vimmerby.

■Vi vill arbeta vidare för att göra svenskt jordbruk ännu mer konkurrenskraftigt genom att avveckla EU:s snedvridande jordbrukssubventioner och ligga i framkant i miljöarbetet - något som gynnar såväl miljön som svenskt jordbruks konkurrensfördelar internationellt.
MG: Bönderna får mindre och mindre, livsmedelsproducenter, grossister och detaljister får mer och mer. Ska det vara mer lönsamt att driva en ICA-butik än ett jordbruk? Det är i grunden fel någonstans när en del i en värdekedja tjänar det alla andra gör tillsammans. Bonden måste få mer av kakan och uppmuntras till att ta fram näringsriktiga produkter av hög kvalité. Marknaden kan klara detta men alltid när subventioner och regleringar kommer in blir det snedvridet.

■Vi vill fortsätta arbetet med att göra den svenska sjukvården rättvis över hela landet med åtgärder för högre kvalitet och ökad tillgänglighet. Alla i Sverige ska ha tillgång till bra sjukvård på lika villkor.
MG: Bra men se till att det blir verkstad och inte bara prat. Börja med att lägga ned Landstingen och regionförbunden, dyra organisationer som stjäl pengar från vården. Satsa på statlig sjukvård och kommunal hälsovård.

■Vi vill att Sverige ska bli världsbäst på mat genom bra villkor och regler för livsmedelsproducenter och genom att utveckla den småskaliga livsmedelsproduktionen samt ge möjligheter för företagen inom jordbruks- och livsmedelssektorn att växa.
MG: Mycket bra. En viktigt landsortsfråga.

■Vi vill att fler beslut som påverkar landsbygden ska tas nära de människor som påverkas av dem, som exempelvis den nya rovdjurspolitiken där mer ansvar ges till länsstyrelse och lokalbefolkning.
MG: Bra, nära beslut är bra.

■Vi vill arbeta för en ökad integration på landsbygden genom att bland annat nå ut med kunskap om landsbygden och dess näringsliv till personer som är nyanlända till Sverige, med syfte att göra landsbygden till ett attraktivt val när det gäller arbete och boende.
MG: Bra, den inslagna vägen i Migrationspolitiken måste fortsätta. Men allt måste ske i samförstånd med kommunerna, de ska ha ett veto när det gäller invandring. Kommunerna ska också tillföras resurser så de kan skapa bra kvalité i mottagandet, för alla.

■Vi vill undersöka möjligheten att inrätta en form av personliga rådgivare – landsbygdslotsar - för att underlätta etablering och boende på landsbygden samt skapa nya jobb inom de gröna näringarna.
MG: En kommunal fråga, som varje kommun kan göra efter eget huvud. Bra ambition, undersök möjligheten.

2 kommentarer:

  1. MG om integrationen: "Men allt måste ske i samförstånd med kommunerna, de ska ha veto när det gäller invandring."
    Här öppnas en möjlighet till ett fruktbart samarbete med Sd. Reinfelt har ju inte heller sagt helt nej till Sd.

    SvaraRadera
  2. Det jag avsåg var att kommunerna ska kunna överväga sina möjligheter, ekonomiskt och kvalitetsmässigt, att ta emot invandrare. Kan man inte av dessa skäl ta emot, ska man ha rätt att säga nej eftersom det inte blir bra annars. Invandrarpolitiken ska inte finansieras via en kommunal budget, anser jag. SD:s nej till invandring bottnar i deras människosyn. Den delar varken jag eller Fredrik Reinfelt, och den omöjliggör en allians där SD ingår. Både nationellt och lokalt.

    SvaraRadera