måndag 17 maj 2010

Föräldrars ansvar är inte skolans

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 3

Skolan är vår framtid.
Också i Vimmerby.
Jag vill sätta eleverna i centrum; inte lärare, inte politiker, inte heller föräldrar. Skolans uppdrag är att utbilda eleverna och ta tillvara deras intresse.
Idag får skolan till viss del också sköta fostran, en tveksam uppgift som man tvingas till på grund av tillkortakommanden i familjerna.
Om någon elev inte klarar att hantera baskrav när det gäller ordning och reda får oftast skolan skulden.
Att klara av detta, och samtidigt ha fokus på att lära ut, är en uppgift som är mycket svår och de lärare som klarar detta borde ha uppmuntran också i sitt lönekuvert.

Familjesituationerna är olika. Samhället är sammansatt och det ena leder till det andra. Barn som blir vilsna har många gånger vilsna föräldrar som i sin tur har en vilsen, otrygg privat situation.
I grunden måste finnas ett jobb, en inkomst. Det måste finnas en bostad och en vilja till familjebildning, en vilja att ha barn och ta ansvar för barn.
Kraven på samhället kan aldrig bli så stora att föräldrar reduceras till att föda barn, men därefter inte ta något mer ansvar.
Det är när föräldrar tar ansvar för barnen under dagisperioden, under skolåldern och under tonårstiden som skolan kan verka som den ska verka; att se till att alla barn får den kunskap vi behöver för att kunna utvecklas och samverka i ett samhälle.
De trygga familjerna klarar sig ändå. De fyller den lucka som sker, på grund av bråk och stökig miljö i skolan genom att läsa med barnen hemma, genom att skapa studiemiljö i hemmen. Det är de otrygga barnen som drabbas, de med oftast utsatta föräldrar.
Det är en välfärdsfråga för de utsatta att det är ordning och reda i skolan, eftersom de oftast inte har en studiemiljö hemma.
Det tycks mig ibland som skolan och samhället får allt ansvar, från 1 års ålder.
För att ett barn ska få en bra start i livet krävs ansvarstagande föräldrar, samhället varken kan eller ska skicka ett fribrev rörande detta.

Vimmerbymoderaterna har tagit med följande i sin valplattform förande skolan:

SKOLAN
- Vi vill verka för att ett Marintekniskt centrum (Båtbyggarskolan) i Storebro breddas, marknadsförs och utvecklas till en attraktiv utbildning med egen livskraft och att den drivs i ny regi av annan huvudman.
- Vimmerby Gymnasieskola ska fortsätta utvecklas och vi vill verka för kvalité i alla kommunens skolor. Gymnasieskolan ska få särskilt fokus under de kommande åren då elevantalet minskar drastiskt. Vi vill att skolan samverkar och planerar sitt utbud i samarbete med Västervik, Hultsfred och Vimmerby för att skapa ett attraktivt och efterfrågat utbud i norra Kalmar län.
- Vi vill att gymnasieskolan utreder och finner ett unikt program, som kan bära skolan marknadsföringsmässigt, och som stämmer överens med den vision vi vill sätta för Vimmerby.
- Vi vill att barn i Vimmerby ska ges frisök till grundskolorna Astrid Lindgrens Skola och Vimarskolan. Idag går en administrativ gräns i Vimmerby, genom frisök nås konkurrens och kvalitetsutveckling för de två grundskolorna.
- Moderaterna föreslår att varje elev får en bärbar dator av kommunen i årskurs 1, 4, 7, samt åk 1 i gymnasiet.
- Vi vill att skolan ska ha en ledande roll tekniskt, och kunna erbjuda också undervisning och föreläsningar på storbild via internet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar