måndag 31 maj 2010

Vimmerbymoderater mötte Reinfeldt

Idag lämnade vi Vimmerby, partikamraten Ylva Sandström och jag, och åkte till Västervik för en lunch med statsminister Fredrik Reinfeldt.
Jag ställde två frågor och fick svar på båda.
Fråga 1:
Varför får vår region så lite pengar till infrastruktur, vägar och järnvägar, när det är nyckeln till vår utveckling?

Reinfedlt svarade:
- Hösten 2008, när lågkonjunkturen var som lägst, satte vi oss i regeringen och bad att få listor på alla vägprojekt som var aktuella i landet. Vi ville inte ha alla som diskuterades, utan alla som var färdiga och planlagda. Vårt krav var att de skulle vara helt färdiga och sättas igång direkt. När vi väl fick listan så tog vi allihop. Alla färdigt planlagda projekt fick pengar, sa Reinfeldt.
Min undrar är givetvis: Kan det vara så att Regionförbund och Länsstyrelse i Kalmar län inte hade några färdigplanerade projekt med på listan? Att alla var "under utredning" och inget fanns beräknat och klart när lågkonjunkturen satte in och offentliga pengar tilldelades? Tycker detta är värt en tankeställare och att frågan ställs.
Min andra fråga: Hur länge ska vi dras med landstingen som institution? När är det dags att skrota dem och ge alla invånare i Sverige samma möjlighet till vård?
Reinfeldt svarade:
- Inom moderaterna diskuterar vi detta nu. En utredningsgrupp har tittat på den svenska vården och vi vill inte primärt diskutera privatvård eller offentlig vård, utan istället fokusera på kvalité i den vård vi har idag. Och i det perspektivet tycker vi inte om att människor får tillgång till olika kvalité i vården beroende på vilket landsting de tillhör. Landstingens vara eller inte vara kan möjligtvis diskuteras i samband med att man diskuterar regionsindelning, vilket jag personligen inte tycker är en lösning på problemen vilket många andra i Alliansen tycker. Men som sagt, det är frågor under diskussion, svarade Reinfeldt.
Och så åt vi en god lunch på Västerviks Stadshotell tillsammans med några andra moderater. Roligt att också se kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m ) som varit så framgångsrik och gjutit ihop Västervik. Eller som min bordsgranne sa:
- Det är en god stämning i partiet, vi har kul och vi skapar bra politik.
Jag tänkte, säkert Ylva också: "Det ska vi ordna i Vimmerby också, bara vi kan få väljarna med oss!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar