lördag 15 maj 2010

En effektivare administration

MODERATERNAS VALPLATTFORM I VIMMERBY, DEL 2

I moderaternas valplattform sätter vi krav på en effektiv administration. Med det menar vi inte att medarbetare inte gör så gott de kan, utan att vi vill pröva andra och nya lösningar för vår administration.
Så här skriver vi under rubriken:

MINSKNING AV BYRÅKRATI
OCH ADMINISTRATION
- En översyn av administration och byråkrati för att söka förenklingar och effektivitet.
- En effektivisering av IT-funktionen i kommunen som ska innebära snabbare handläggning och billigare kommunikation internt och externt.
- Att sätta tillit till de välfärdsarbetare som jobbar längst ut, närmast medborgarna, så att de kan fatta egna beslut. Att minska både antalet chefer och chefsnivåer i Vimmerby kommun är en viktig uppgift under mandatperioden.
- Tät dialog med fackliga organisationer. Moderaterna har tydligt uttalat att den offentliga sektorn måste bli en bättre arbetsgivare. Bl.a. för att klara rekryteringen av arbetskraft det kommande decenniet med stora pensionsavgångar.
- Kommunen har ett stort antal policydokument vilket ska ses över och förenklas. Det måste bli enklare både för medborgare och medarbetare att veta vad kommunen står för och vill.


I ett annat avsnitt behandlar vi samarbeten med andra kommuner. Det är en viktig del i att minska administrationskostnaderna. Vi kan tänka oss "sälja" eller "köpa" en hel förvaltningsorganisation av en annan kommun, men behålla den lokalt politiska styrningen. Vi kallar det att dela på kostnaderna, vilket skapar vinster för båda. Precis som gymnasieskolan nu planerar. Bättre med 1 lärare för 26 gymnasieelever än 2 lärare för två klasser med 13 i varje.

Personligen vill jag också hitta ett belöningssystem inom den kommunala organisationen, som tydligt visar att kommunen belönar ett visst sätt att arbeta på. Alla ska ha belöningsmöjlighet som uppfyller dom kriterierna. Detta, tycker jag själv, skulle vara ett bra sätt att driva på en positiv utveckling av den kommunala servicen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar