måndag 24 maj 2010

Vimmerby kommun måste se över sin bemanning

Antalet anställda i Vimmerby kommun måste minska.
Det är helt enkelt för dyrt för kommunen att driva all verksamhet i egen regi.
På nationell nivå ”har 25.000 jobb försvunnit från välfärdssektorn” säger socialdemokraterna men rätt siffra är 5.000 jobb.
Man kan naturligtvis tro att servicen i välfärdssektorn minskar om jobben minskar.
Men det finns inget sånt samband.
Mycket beroende på att jobben i den privata sektor, som jobbar med välfärden, ökar.

Under 2006 fanns det, enligt SCB, 130.000 anställda i de privata välfärdsföretagen. När mätningen gjordes om 2009 hade dessa ökat till 160.000 anställda.
Så trots att 20% av industrijobben försvann under finanskrisen (många av jobben är starkt på väg tillbaka nu) så har välfärdssektorn bara minskat med 5.000 jobb.
Och det är just det som är poängen också i Vimmerby.

En satsning på vård, skola och omsorg i Vimmerby kan ske trots att man minskar antalet anställda i kommunen. Dels kan flera uppgifter läggas ut på privata välfärdsföretag, dels kan en del arbeten ”bytas” med grannkommunerna.
Dessutom kan exempelvis IT-investeringar effektivisera arbetsuppgifter.

Redan nu, idag, måste de lokala politikerna tänka i nya ekonomiska banor.
1) Inga nya ekonomiska beslut mitt under budgetåret.
2) Inga nya tjänster tillsätts.
3) Alla vakanser prövas i ett paraplyseende, dvs jämställs med alla tjänster kommunen har behov av.

Det är knappt 4 månader till valet och semester däremellan. Det finns ingen anledning att ta beslut som innebär ytterligare utgifter nu, det kan vänta till budgetarbetet senare.
Vimmerbys politiker måste ta underskotten i ekonomin på allvar. Vi är på väg åt ett håll, där ändstationen på skalan är att alla skattepengar går åt till skulder.
Kortsiktigt går det att förbruka 103% av vad man får in, med en bra bank i ryggen, men långsiktigt är det inte möjligt.
Några miljoner hit och dit blir snart många.
Läget är allvaligt.

3 kommentarer:

  1. När det gäller omsorgen så handlar det mycket om att "plocka" hem brukare för att finna effektiva lösningar än de privata som idag finns. Och att hålla igen kan funka på en del områden men inte alla och då är omsorgen ett sådant då vi får brukare till oss med speciella behov som kräver mycket personal med specifik kunskap. Så slutligen är inte frågan ås svart eller vit att det bara är att vänta utan det sker mycket när man arbetar med människor som gör att det behövs snabba beslut som inte alltid är optimala ur ett ekonomiskt perspektiv men ur ett humanistiskt.

    SvaraRadera
  2. MG: "Dessutom kan exempelvis IT-investeringar effektivisera arbetsuppgifter."
    Förhoppningsvis så, men det kommunala regelverket kräver en omfattande registrering och dokumentation mm, för insyn och rättssäkerhet, och den är svår att göra snabbare. Dessutom skapar IT-verksamheten i sig behov av fler IT-tekniker. Så om man kan ta bort någon byråkrat på förvaltningarna så behövs det fler på IT-servicesidan.
    Ska kommunen verkligen minska sina kostnader så måste det sparas på skola, omsorg och sociala behov. Det blir större klasser, nedlagda skolor, rationaliseringar inom äldreomsorgen, färre unga i placeringar mm. Hårt, men nödvändigt annars är vi i snart i Greklands situation och går mot konkurs. Vi har ju tyvärr också en vikande befolkningstrend som minskar statsbidragen. Det krävs således tuffa besparingar efter valet.

    SvaraRadera
  3. Av cirka 1 miljard kronor i kommunal budget kommer cirka 750 miljoner från skattemedel, resten är taxor och avgifter.
    De tre stora budgeterna är skola, omsorg och teknisk förvaltning. Den senare kan man spara mycket i genom konkurrensutsättning och där finns också många avgifter.
    Inom socialen och omsorgen håller jag med, det är svårt att spara. Men samarbeten med andra kommuner, alternativa driftsformer och kreativa, nya grepp kan lösgöra medel. Inom skolan är det givet att samarbeten kan spara pengar men också här syns administrationen stor. Många ledare och chefer är det!
    Tyvärr sitter jag inte med alla detgaljer men min utgångspunkt är att det mesta går. Samtidigt vill jag spara som jag sagt långt ifrån kunden.
    Frågan är vad nya ögon kan se i en genomlysning av en sådan stor organisation som Vimmerby kommun.
    Jag tror att många bäckar små blir ett överskott redan idag om man skulle ha detta fokus.

    SvaraRadera